Ρουμανία Διαδήλωσαν πέντε χιλιάδες αστυνομικοί για μειώσεις μισθών

«Ζητούμε από την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στο θέμα της μείωσης των μισθών και στο σχέδιο κατάργησης θέσεων εργασίας μέσα στην αστυνομία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Pro Lex, ο Μπόγκνταν Μαρίτσα.

Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Βουκουρεστίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση κατά ένα τέταρτο των αποδοχών τους, ανακοίνωσε συνδικαλιστική πηγή.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στο θέμα της μείωσης των μισθών και στο σχέδιο κατάργησης θέσεων εργασίας μέσα στην αστυνομία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Pro Lex, ο Μπόγκνταν Μαρίτσα.

«Είναι δύσκολο το επάγγελμα του αστυνομικού και θέλουμε να έχουμε το σεβασμό που μας αξίζει», πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές, μέλη των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων των αστυνομικών, Pro Lex και SNPPC, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία έξω από την έδρα της κυβέρνησης πριν κατευθυνθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο ζητώντας η αντιπροσωπεία τους να γίνει δεκτή από τον αρχηγό του κράτους Τράιαν Μπασέσκου.

«Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε μια απάντηση στις διεκδικήσεις μας από τον πρόεδρο», είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου SNPPC.

Σύμφωνα με το συνδικάτο Pro Lex, οι μηνιαίες αποδοχές των αστυνομικών κυμαίνονται σήμερα κατά μέσο από 240 έως 350 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.

Τη Δευτέρα, αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί, μέλη του συνδικάτου SNPPC, διαμαρτυρήθηκαν για το πρόγραμμα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Την Τετάρτη σχεδόν 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Βουκουρέστι, ύστερα από έκκληση μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της χώρας, της CNSRL-Fratia, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η Ρουμανία που έχει πληγεί από σοβαρή οικονομική κρίση, έλαβε το 2009 δάνειο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα με αντάλλαγμα την επιβολή ενός δρακόντειου προγράμματος λιτότητας για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk