ΒρετανίαΜίλιμπαντ vs Μίλιμπαντ στη μάχη για την ηγεσία των Εργατικών

Ο Ντέιβιντ και ο Eντ Μίλιμπαντ, οι δύο μετριοπαθείς, πραγματιστές αδελφοί που αποτελούν τα μεγάλα φαβορί για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, διαβεβαιώνουν ότι ο αδελφικός τους δεσμός είναι άφθαρτος και ότι θα επιβιώσει της κρίσιμης ψηφοφορίας του Σαββάτου στο Μάντσεστερ. Ακόμη και αν ο ένας θα κληθεί να συντρίψει τις πολιτικές φιλοδοξίες του άλλου…

Ο Ντέιβιντ και ο Eντ Μίλιμπαντ, οι δύο μετριοπαθείς, πραγματιστές αδελφοί που διεκδικούν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, διαβεβαιώνουν ότι ο αδελφικός τους δεσμός είναι άφθαρτος και ότι θα επιβιώσει της ψηφοφορίας του Σαββάτου στο Μάντσεστερ. Ακόμη και αν ο ένας θα κληθεί να συντρίψει τις πολιτικές φιλοδοξίες του άλλου…

Ο 45χρονος Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, και ο μικρότερός του Εντ, 40 ετών, πρώην υπουργός Ενέργειας, είναι τα μεγάλα φαβορί της κούρσας για τη διαδοχή του Γκόρντον Μπράουν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, που πέρασε στην αντιπολίτευση μετά την ήττα του στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Πριν να γίνει βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του Τόνι Μπλερ, ενώ ο Eντ υπήρξε «η πένα» του Γκόρντον Μπράουν, πολιτικού αντιπάλου του Μπλερ.

«Διεξήχθη αυτή η μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Μπλερ και τον Μπράουν και τώρα έχουμε αντιμέτωπους δύο αδελφούς, ο ένας από τους οποίους ήταν σύμβουλος του Τόνι Μπλερ και ο άλλος του Γκόρντον Μπράουν. Μεγάλη σύμπτωση» λέει ο Τίμ Χόρτον, διευθυντής έρευνας της προσκείμενης στο Εργατικό κόμμα Fabian Society.

«Oμως, δεν είναι κλώνοι των πρώην αρχηγών τους» τονίζει.

Η απέχθεια που υπήρχε ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους Μπλερ και Μπράουν δεν υπάρχει στους Μίλιμπαντ, που πήραν τις αποστάσεις τους από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι καβγάδες των οποίων συνέβαλαν στην ήττα του Εργατικού Κόμματος.

«Ο Ντέιβιντ είναι ο καλύτερός μου φίλος. Τον αγαπώ πολύ. Η αδελφική αγάπη θα επικρατήσει γιατί είναι πιο σημαντική από την πολιτική» δήλωσε αρχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία ο Eντ.

Οι Μίλιμπαντ προέρχονται από εβραϊκή οικογένεια πολωνικής καταγωγής και πολιτικά τοποθετούνται περισσότερο στο κέντρο σε σύγκριση με τον θεωρητικό του μαρξισμού πατέρα τους Ραλφ Μίλιμπαντ. Αλλά ο Eντ θεωρείται αριστερότερος από τον αδελφό του, γεγονός που του εξασφαλίζει την εύνοια μέρους των συνδικάτων.

Παρακολούθησαν το ίδιο δημόσιο σχολείο του βόρειου Λονδίνου, έκαναν τις ίδιες σπουδές στην Οξφόρδη και στη συνέχεια ανέβηκαν στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος.

Εάν ο Ντέιβιντ ζυγίζει τα λόγια του ως διπλωμάτης, πράγμα που κάνει καμιά φορά τον λόγο του άκαμπτο, ο αδελφός του εμφανίζεται πιο άνετος και μιλάει κάνοντας έντονες κινήσεις με τα χέρια.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έχει πλέξει το εγκώμιο του Ντέιβιντ.

«Ο Ντέιβιντ έχει φυσικό ανάστημα και κύρος. Ο Eντ δεν είναι πολύ διαφορετικός. Eχει λιγότερη υπουργική πείρα, αλλά αυτό του δίνει μία φρεσκάδα που δεν έχει ο Ντέιβιντ» λέει ο Τιμ Χόρτον.

Η εκστρατεία του Ντέιβιντ επικεντρώθηκε στην ικανότητά του να συσπειρώσει τους αναποφάσιστους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ ο Έντ έριξε το βάρος σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι ατομικές ελευθερίες.

Τελικά όμως «δεν υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσά τους. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε δύο μετριοπαθείς, πραγματιστές σοσιαλδημοκράτες» λέει ο Τιμ Χόρτον.

Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο του London School of Economics Τόνι Τρέιβερς, «οι συντηρητικοί φοβούνται περισσότερο τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ».

«Θεωρούν ότι ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ θεωρείται στον κεντρώο χώρο ως σημαντικός πολιτικός. Θεωρείται σημαντική και ισχυρή φυσιογνωμία, ενώ ο Έντ είναι ακόμη αρχάριος και θα είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος» εξηγεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk