Αυστρία«Αυτό το κάστρο των Αψβούργων είναι το… σπιτάκι μου»

Αντί να ρημάζουν, τα παλάτια των Αψβούργων είναι σήμερα γεμάτα ζωή. Οχι μόνο χάρη στους τουρίστες που τα επισκέπτονται, αλλά και στους μόνιμους ενοίκους τους. Το αυστριακό κράτος βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να συντηρήσει τα πρώην ανάκτορα της αυτοκρατορικής δυναστείας: ενοικιάζει κάποιες πτέρυγές τους σε «κοινούς θνητούς»! Και αυτοί πληρώνουν από μερικές εκατοντάδες ως και 3.000 ευρώ τον μήνα για να ζήσουν σε έναν ιστορικά φορτισμένο χώρο με ισχυρές δόσεις «αυτοκρατορικού μεγαλείου».

ΒΙΕΝΝΗ Αντί να ρημάζουν, τα παλάτια των Αψβούργων είναι σήμερα γεμάτα ζωή. Οχι μόνο χάρη στους τουρίστες που τα επισκέπτονται, αλλά και στους μόνιμους ενοίκους τους. Το αυστριακό κράτος βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να συντηρήσει τα πρώην ανάκτορα της αυτοκρατορικής δυναστείας: ενοικιάζει κάποιες πτέρυγές τους σε «κοινούς θνητούς»! Και αυτοί πληρώνουν από μερικές εκατοντάδες ως και 3.000 ευρώ τον μήνα για να ζήσουν σε έναν ιστορικά φορτισμένο χώρο με ισχυρές δόσεις «αυτοκρατορικού μεγαλείου».

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης είναι το Ανάκτορο του Σένμπρουν, λίγο έξω από τη Βιέννη, όπου κατοικούσε η δυναστεία των Αψβούργων. Το παλάτι και τα γύρω κτίρια έχουν αποκτήσει 165 χωριστές κατοικίες για όλα τα γούστα: από σούπερ πολυτελείς, με ανάλογο ενοίκιο, ως πιο απλές. Το κράτος, στο οποίο ανήκουν τα παλάτια, έχει αναθέσει τη διαχείριση του Σένμπρουν σε μια ιδιωτική εταιρεία. Η εταιρεία αυτή αναλαμβάνει την ανακαίνιση των σπιτιών με δικά της έξοδα και εισπράττει τα ενοίκια, αλλά και τα έσοδα από τα εισιτήρια που αγοράζει το κοινό για να επισκεφθεί τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα. Το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο και, όπως διευκρινίζει ο Φραντς Ζάτλεκερ, από την εταιρεία διαχείρισης του ανακτόρου, όποιοι ενδιαφέρονται μπαίνουν σε λίστα αναμονής ώσπου να αδειάσει κάποιο σπίτι.

«Είναι πανέμορφο να μένεις εδώ» λέει ο Ρόμπερτ Τίντμαρς, ένας Βρετανός ο οποίος εργάζεται ως συντηρητής των αυτοκρατορικών διαμερισμάτων του Φραγκίσκου Ιωσήφ και της Σίσι, και είναι από τους παλαιότερους ενοίκους του ανακτόρου, αφού εγκαταστάθηκε εκεί το 1981. Το 124 τ.μ. διαμέρισμα του Τίντμαρς είναι απλό, με χαμηλά ταβάνια και μικρά παράθυρα. Υπάρχουν όμως και άλλα, ανακαινισμένα, με μοντέρνα ξύλινα πατώματα, καινούργια μπάνια και μεγάλα ψηλοτάβανα δωμάτια, γεμάτα φυσικό φως. Αυτά είναι και τα ακριβότερα, με τιμές που φθάνουν στα 3.000 ευρώ τον μήνα για ένα διαμέρισμα πέντε δωματίων, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή το κόστος της θέρμανσης, που είναι αρκετά υψηλό.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το Χόφμπουργκ, το ανάκτορο των Αψβούργων στο κέντρο της Βιέννης, όπου βρίσκεται και το γραφείο του προέδρου της Αυστρίας. Συνήθως υπάρχουν 50-100 άνθρωποι που περιμένουν για ένα διαμέρισμα στο εντυπωσιακό συγκρότημα κτιρίων με τις εσωτερικές αυλές και τον μεγάλο πράσινο θόλο. «Μου αρέσει που βρίσκομαι εδώ» αναφέρει η Λότε Ινγκρις, χήρα του γνωστού αυστριακού συνθέτη Γκότφριντ φον Αϊνεμ, η οποία προσπαθούσε να βρει σπίτι επί εννέα μήνες, χρησιμοποιώντας ακόμη και πολιτικά μέσα. Τελικά τα κατάφερε: «Νόμιζα ότι μόνο ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορούσαν να μείνουν στο Χόφμπουργκ» αναφέρει. «Δεν είναι όμως αλήθεια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk