Αφγανιστάν To ΝΑΤΟ συλλέγει μαζικά βιομετρικά δεδομένα για λόγους ασφαλείας

Όπως αναφέρει το Wired, οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει βιομετρικά δεδομένα (δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες της ίριδας) από περίπου 650.000 αστυνομικούς, στρατιώτες, αντάρτες που έχουν συλληφθεί όπως και πολίτες. Το επόμενο στάδιο είναι η έκδοση από την κυβέρνηση ταυτοτήτων με ενσωματωμένα βιομετρικά δεδομένα σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αφγανούς μέχρι τα μέσα του 2011.

Ένα τεράστιο αρχείο βιομετρικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών για λόγους ασφάλειας και προστασίας από τις ομάδες των εξτρεμιστών συγκεντρώνουν οι συμμαχικές δυνάμεις στη χώρα.

Στη συλλογή των δεδομένων συμμετέχουν στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης όπως και Αφγανοί στρατιώτες με στόχο να παρακολουθήσουν όσο είναι δυνατόν τις κινήσεις των Ταλιμπάν και να εμποδίσουν την διείσδυσή τους στις τάξεις του στρατού.

Όπως αναφέρει το Wired έχουν συγκεντρώσει βιομετρικά δεδομένα (δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες της ίριδας) από περίπου 650.000 αστυνομικούς, στρατιώτες, αντάρτες που έχουν συλληφθεί όπως και πολίτες. Το επόμενο στάδιο είναι η έκδοση από την κυβέρνηση ταυτοτήτων με ενσωματωμένα βιομετρικά δεδομένα σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αφγανούς μέχρι τα μέσα του 2011.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι έχει εμποδίσει ορισμένες προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων να επεκταθεί η κάλυψη της βάσης δεδομένων. Ο πρόεδρος Καρζάι είχε φέρει αντιρρήσεις στα σχέδια υποστηρίζοντας ότι θίγεται η κυριαρχία της χώρας του

Ζήτημα είναι ακόμη και η ασυμβατότητα των δεδομένων που είναι καταχωρημένα σε δύο διαφορετικές βάσεις, μία από τις συμμαχικές δυνάμεις και μία από τις αφγανικές Αρχές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων είναι φυσικά η χρήση τους και το ενδεχόμενα να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση (ή άλλες δυνάμεις αν φτάσουν στα χέρια τους) κατά των ανθρώπων που περιλαμβάνει η βάση, βάζοντας τους ίδιος ακόμα και σε θανάσιμο κίνδυνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk