ΣπάρταθλονΗ «εκδίκηση» των 40άρηδων

Ενας αγώνας στα βήματα της Ιστορίας αλλά ταυτόχρονα μια πρόκληση για τις ανθρώπινες δυνατότητες και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ενάντια στη φθορά του χρόνου. Ο διεθνής αγώνας δρόμου Σπάρταθλον- ξεκινά σήμερα το πρωί στις 07.00 μπροστά από το Ηρώδειο, με τη συμμετοχή-ρεκόρ 450 δρομέων (εκ των οποίων 42 γυναίκες)- που ακολουθεί τη διαδρομή μήκους 246 χλμ. του Φειδιππίδη από την Αθήνα στη Σπάρτη αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο συναγωνισμού για τους 40άρηδες δρομείς οι οποίοι είναι συνήθως οι θριαμβευτές του.

Ενας αγώνας στα βήματα της Ιστορίας αλλά ταυτόχρονα μια πρόκληση για τις ανθρώπινες δυνατότητες και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ενάντια στη φθορά του χρόνου. Ο διεθνής αγώνας δρόμου Σπάρταθλον- ξεκινά σήμερα το πρωί στις 07.00

μπροστά από το Ηρώδειο, με τη συμμετοχή-ρεκόρ 450 δρομέων (εκ των οποίων 42 γυναίκες)- που ακολουθεί τη διαδρομή μήκους 246 χλμ. του Φειδιππίδη από την Αθήνα στη Σπάρτη αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο συναγωνισμού για τους 40άρηδες δρομείς οι οποίοι είναι συνήθως οι θριαμβευτές του.

Πώς όμως εξηγείται η υπεροπλία των ώριμων έναντι των νέων δρομέων σε αυτόν τον εξαντλητικό αγώνα υπεραπόστασης που διαρκεί δύο ημέρες; «Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δρομείς έχουν στα πόδια τους περισσότερα χρόνια προετοιμασίας για τέτοιου είδους αγώνες υπεραποστάσεων» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπάρταθλον που διοργανώνει τον αγώνα κ. Παναγιώτης Τσακίρης και προσθέτει: «Εχοντας μεγαλύτερη εμπειρία και πιο μακρόχρονη προετοιμασία διαθέτουν και καλύτερη τεχνική. Επιπλέον γνωρίζουν πότε να ξεκουραστούν και κάνουν πιο καλή διαχείριση των δυνάμεών τους, γεγονός κρίσιμο σε έναν τέτοιου είδους αγώνα».

Π έρα όμως από τη φυσική κατάσταση και την τεχνική, οι… ηλικιωμένοι δρομείς διαθέτουν ακόμη δύο μεγάλα όπλα: «Την ψυχική και την πνευματική ωριμότητα, στοιχεία που σε έναν τέτοιο αγώνα που φθάνεις στα όρια των δυνάμεών σου είναι εξαιρετικά κρίσιμα» επισημαίνει ο κ. Τσακίρης που έχει δει πολλούς νέους δρομείς να λυγίζουν ψυχολογικά την ώρα που μεγαλύτεροί τους συνέχιζαν τον αγώνα κάνοντας την υπέρβαση του εαυτού τους.

Ο τερματισμός στη Σπάρτη είναι η μεγάλη νίκη ενός αθλητή του Σπάρταθλου αφού το ποσοστό αυτών που τερματίζουν κυμαίνεται από 27% ως 63% και εξαρτάται από τις συνθήκες υγρασίας που επικρατούν στη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος για πρώτη φορά διεξήχθη το 1983. Τη διαδρομή χάραξε ο Αγγλος Τζον Φόντεν βασιζόμενος στην περιγραφή του Ηροδότου για το κατόρθωμα του αρχαίου αθηναίου ημεροδρόμου που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών για τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Η διαδρομή δεν ακολουθεί μόνο τη δημόσια οδό αλλά διέρχεται μέσα από αγροτικούς δρόμους, χωράφια αλλά και βουνίσια μονοπάτια, γεγονός που καθιστά μοναδικό τον αγώνα.

Τ α συνηθέστερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι δρομείς είναι η αφυδάτωση και η αιματούρηση (λόγω του ερεθισμού που προκαλείται από την πολύωρη τριβή των σπλάχνων). Εχει ακόμη καταγραφεί ένα περιστατικό αμνησίας ενός αθλητή που βρισκόταν στην τρίτη θέση και τερμάτισε με τη βοήθεια συναθλητή του καθώς δεν ήξερε πού βρισκόταν και τι έκανε…

Η πολυπληθέστερη αποστολή εκ των 32 χωρών που συμμετέχουν στο εφετινό 28ο Σπάρταθλον είναι των Ιαπώνων που θα τρέξουν με 64 άνδρες και 13 γυναίκες. «Εχουν φθάσει ως και τους 92 στο παρελθόν οι Ιάπωνες, αλλά πλέον τους έχουμε βάλει πλαφόν για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και ημεροδρόμους από άλλες χώρες» αναφέρει ο κ. Τσιακίρης. Η θέρμη των Ιαπώνων για το Σπάρταθλο δεν εξηγείται μόνο από την αγάπη τους για τους αγώνες υπεραποστάσεων.

Μεγάλη συμβολή στη διάδοσή του στη χώρα της Απω Ανατολής είχε ένας δημοφιλής κωμικός, ο Χαζάμα, ο «Θανάσης Βέγγος των Ιαπώνων», όπως τον χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπάρταθλον. Ο Χαζάμα είχε τρέξει στο Σπάρταθλον πριν από 11 χρόνια, βιντεοσκόπησε την προσπάθειά του και την πρόβαλε στην τηλεοπτική εκπομπή του. Μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία βιβλίο του με τον αυτοσαρκαστικό τίτλο «Η μαϊμού που τρέχει» και θέμα το Σπάρταθλον. Αυτή την εποχή ο ιάπωνας κωμικός, αν και έχει καρκίνο, κάνει τον γύρο του κόσμου έχοντας τρέξει ήδη περισσότερες από 650 ημέρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk