Σχεδιάζονται δύο νομοσχέδια για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που στόχο έχουν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αναμένεται να συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, όπου εντάσσεται ο θεσμός της προτότυπης δίκης.

Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στο υπουργικό συμβούλιο που αναμένεται να συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Βασική πρόταση όσον αφορά στο πρώτο νομοσχέδιο είναι, μεταξύ άλλων, η εισαγωγή του θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, όταν αυτά τελούνται χωρίς τη χρήση βίας.

Ειδικότερα, για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και τελούνται χωρίς βία, προτείνονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες ο υπαίτιος απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν ικανοποιήσει πλήρως τον ζημιωθέντα μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο με την καταβολή του κεφαλαίου και των τόκων υπερημερίας και δηλώσουν τούτο ο παθών ή οι κληρονόμοι του.

Αντίστοιχα, για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και τελούνται χωρίς βία προτείνονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες το αξιόποινο των κακουργημάτων εξαλείφεται αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές, ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο.

Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, προκειμένου να εκλείψουν οι καθυστερήσεις, αποτελεί βασική πρόταση, μεταξύ άλλων, να δίνεται η δυνατότητα, ένδικα μέσα ή βοηθήματα, ακόμη κι αν έχουν κατατεθεί σε άλλο δικαστήριο, να εισάγονται απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πρωτοβουλία τόσο των διαδίκων όσο και του δικαστηρίου που υποβλήθηκαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης ξεχωρίζει η ενίσχυση του θεσμού της πρότυπης δίκης, που προβλέπει τη σύντομη συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ενός νομικού ζητήματος που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών. Η διαδικασία θα κινείται με πρωτοβουλία του γενικού επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων, των προϊσταμένων των δικαστηρίων, των δικηγορικών συλλόγων ή του υπουργού Οικονομικών και θα έχει ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος με μια απόφαση, που θα ισχύει για όλους τους ενδιαφερομένους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική