Για όλα φταίει ο… Χάρι Πότερ

Πόλεμο με την κυβέρνηση άνοιξε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και εξαπολύοντας σκληρή προσωπική επίθεση προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου τον προειδοποίησε ότι, όταν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Ο κ. Σαμαράς, παρουσία και του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή , υπεραμύνθηκε της οικονομικής του πρότασης αλλά και του σχεδίου του για τον μηδενισμό του ελλείμματος ως το τέλος του 2011 (αν και απέφυγε χθες να το επαναλάβει), ενώ κατηγόρησε τον κ.

Πόλεμο με την κυβέρνηση άνοιξε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και εξαπολύοντας σκληρή προσωπική επίθεση προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου τον προειδοποίησε ότι, όταν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Ο κ. Σαμαράς, παρουσία και του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή , υπεραμύνθηκε της οικονομικής του πρότασης αλλά και του σχεδίου του για τον μηδενισμό του ελλείμματος ως το τέλος του 2011 (αν και απέφυγε χθες να το επαναλάβει), ενώ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «κατοικοεδρεύει στο εξωτερικό» και δεν συντονίζει την κυβέρνησή του.

Υπερασπιζόμενος την πρότασή του, κυρίως επιχειρηματολόγησε για το πώς θα μηδενίσει το έλλειμμα σε 12 μήνες θέλοντας να εξουδετερώσει τις φωνές κριτικής ότι το σχέδιό του είναι ανεύθυνο και δημαγωγικό. «Η “συμμαχία των προθύμων”βέβαια – κυβέρνηση, εξαπτέρυγα, παπαγαλάκια κ.ά. – φτάνουν στο σημείο να μιλάνε για “μαγικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας”» τόνισε και επέμεινε ότι έχει αποδείξει η ΝΔ πως το σχέδιό της είναι και ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο.

«Αλλού είναι τα μαγικά. Ανήκουν στην κυβέρνηση και είναι τρία. Πρώτο μαγικό:φτάσαμε στο μνημόνιο χωρίς λόγο και αιτία. Δεύτερο μαγικό:ανεβάζουν τους φόρουςχωρίς να ανεβαίνουν τα έσοδα. Τρίτο μαγικό:έχουμε βαθιά ύφεσηκαι όμως οι τιμές ανεβαίνουν» είπε και συμπλήρωσε, προκαλώντας συζήτηση για τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε: «Φαίνεται ότι ο Χάρι Πότερ εγκαταστάθηκε για τα καλά στην “πράσινη πολυκατοικία”».

Σε πολύ υψηλούς τόνους, που προδιαθέτουν για μετωπική σύγκρουση με το ΠαΣοΚ, ο κ. Σαμαράς- ο οποίος χειροκροτήθηκε πολλές φορές από τους βουλευτές του- θυμήθηκε το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Υπερασπιζόμενος ουσιαστικά τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ότι το ΠαΣοΚ θέλει Εξεταστική για την οικονομία για να κρατάει δήθεν σε ομηρεία τη ΝΔ.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει «φαινόμενα εσωστρέφειας» και υπογράμμισε, δύο ημέρες μετά τη διαγραφή του ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη: «Η αντίδρασή μου θα είναι άμεση… Γιατί ακριβώς πιστεύω ότι το συμφέρον της παράταξης οδηγεί σε “πρέπει” και όχι σε “άσ΄ το να δούμε”». Παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι θα ελέγξει προσωπικά την εμπλοκή των στελεχών στην αυτοδιοικητική μάχη και πρόσθεσε ότι είναι ώρα μάχης, δεν χωρούν μεμψιμοιρίες και ιδιοτέλειες.

Καλώντας σε πανστρατιά τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, είπε ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει «πανστρατιά», αφού σημείωσε ότι «όλοι οι ένοικοι της “πράσινης πολυκατοικίας” καλλιεργούν τον φόβο». Ο κ. Σαμαράς έθεσε και το δίλημμα των εκλογών, αφού είπε ότι έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα, και κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.

Αποστάσεις Αβραμόπουλου
Α πέκλινε από την επίσημη γραμμή της ΝΔ και την «αντιμνημονιακή» της στρατηγική ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλος χθες λίγη ώρα πριν από την ομιλία του κ. Σαμαρά. Αν και ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε (Ρ/Σ Real FΜ) συμφωνία «υποταγής» αυτήν που έχει συνάψει η χώρα με τους δανειστές της, είπε με έμφαση ότι η ΝΔ «δεν είναι κατηγορηματικά απέναντι στο μνημόνιο».

Ο κ. Αβραμόπουλος- η παρέμβαση του οποίου προκάλεσε έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ- επεσήμανε: «Οι βασικοί όροι του μνημονίου και κυρίως σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις μας για την εξόφληση των δανειστών μας θα τηρηθούν στο ακέραιο». «Και αν ακόμη αλλάξει η κυβέρνηση, πρέπει να είμαστε ένα φερέγγυο και αξιόπιστο κράτος, και εμείς σεβόμαστε τη θεσμική και διαχρονική λειτουργία του συστήματος» είπε χαρακτηριστικά .

Ιδιαίτερα ειλικρινής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αν και η ηγεσία του κόμματος αποφεύγει να πει ότι η ίδια θα δεχόταν ένα άλλο μνημόνιο και υπερτονίζει το άλλο μείγμα πολιτικής, ανέφερε: «Κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε. Μονάχα που, αν ήμαστε εμείς, δεν θα ήταν αυτό που υπεγράφη. Ο,τι μας είπαν το δεχθήκαμε. Μα σκοπός ήταν να διαπραγματευθούμε». Για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ανέφερε ότι «εν όψει του 2011 πρέπει να ξανασυζητήσουμε κάποιους όρους». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι πολλά από όσα περιγράφονται στο μνημόνιο έπρεπε να τα είχε προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εσβησε η «φωτιά» στη Γλυφάδα

Εληξε προτού ξεκινήσει ο «γαλάζιος εμφύλιος» στη Γλυφάδα και αποσοβήθηκε μια εσωκομματική σύγκρουση δύο γνωστών πολιτικών οικογενειών. Η Αλεξάνδρα Πάλλη (φωτογραφία), κόρη της πρώην υπουργού κυρίας Φάνης ΠάλληΠετραλιά , τελικά δεν θα είναι υποψήφια απέναντι στον βουλευτή Β΄ Αθη νών κ. Μ.Βαρβιτσιώτη που έλαβε το επίσημο χρίσμα. Η κυρία Πάλλη με ανακοίνωσή της άφησε αιχμές λέγοντας πως «για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η Αυτοδιοίκηση συνεθλίβη στις συμπληγάδες του κομματικού συμφέροντος». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Η υποψηφιότητά μου προσέκρουσε στην πάγια τακτική των κομμάτων να αντιμετωπίζουν την Αυτοδιοίκηση ως πολιτικό τους υποκατάστημα». Αν εκλεγεί ο κ. Βαρβιτσιώτης, τη θέση του θα καταλάβει στη Βουλή η μητέρα της κυρίας Πάλλη.

«Μετανιώνουμε για τον… Ανδρέα»

Κρίση ειλικρίνειας έχει ξεσπάσει στην Κεντροδεξιά, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη παραδέχονται ότι ήταν λάθος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου (φωτογραφία) στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι δηλώσεις αυτές προέκυψαν μετά την κλήτευση του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπαίδι. Μετά τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος μίλησε χθες για λάθος, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αν και ο πατέρας της κ. Κ. Μητσοτάκης είχε πρωταγωνιστήσει στην παραπομπή του Α. Παπανδρέου.

«Ο Μητσοτάκης πολύ δύσκολα προέβη σε αυτή την απόφαση. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά όλα όσα συνέβησαν τότε…» είπε η κυρία Μπακογιάννη και συνέχισε: «Αν ζούσε ο Παύλος Μπακογιάννης, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα είχε αποφευχθεί».

Καβγάδες στη… δεξιά πολυκατοικία
Ευθεία επίθεση στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε ο κ. Αβραμόπουλος λέγοντας ότι η πρώην υπουργός είχε ενημερωθεί για την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή κ. Θ.Σκυλακάκη προτού αυτή δημοσιοποιηθεί. Χαρακτήρισε πολιτικά αμετροεπή τον κ. Σκυλακάκη και ζήτησε- όπως και η Ρηγίλλης- να επιστρέψει την έδρα, παρ΄ ότι ο ευρωβουλευτής αρνείται, ενώ κατηγόρησε την κυρία Μπακογιάννη πως ασκεί αντιπολίτευση στη ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, η κυρία Μπακογιάννη χαρακτήρισε «γελοίες» τις αναφορές του κ. Σαμαρά ότι είναι ένοικος στην «πράσινη πολυκατοικία» και τον κατηγόρησε πως υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και τους κοροϊδεύει. Παράλληλα υπερασπίστηκε τον στενό της πολιτικό φίλο κ. Σκυλακάκη για τις απόψεις του, αλλά και για την επιλογή του να μην παραδώσει την έδρα.

Ο κ. Σκυλακάκης έστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές και βουλευτές της ΝΔ υπογράφοντας ως μέλος του ΕΛΚ, όπου αποδομεί την οικονομική πρόταση Σαμαρά σε πέντε σημεία και επικρίνει ειδικά το επιχείρημα περί «μηδενικού ελλείμματος ως το 2011».

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν για τον κ. Σκυλακάκη ο βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Π. Καμμένος , ο οποίος μία ημέρα μετά την «ανταρσία» του στη Βουλή τον κατηγόρησε (Ρ/Σ ΝΕΤ) ως «πολιτικό τού σωλήνα» που «παίρνει παχυλούς μισθούς», ενώ διαχειριζόταν «παχυλά κονδύλια». Πιο ήπια ήταν η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία είπε ότι ο ευρωβουλευτής δεν επιλέγεται για να συμφωνεί με την ηγεσία, επέκρινε τη στάση του, αλλά τόνισε (Ρ/Σ Αθήνα 9,84) πως δεν μπορεί κανένας να τον υποχρεώσει να παραδώσει την έδρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk