Συνεδριάζουν για απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγώνΔιασπάται το μέτωπο, προβλήματα το πρωί στα λιμάνια

Υπό την απειλή του Αυτόφωρου βρίσκονται πλέον οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων που κλείνουν τους δρόμους ενώ ήδη ο κλάδος έχει διχαστεί, καθώς αρκετές μεταφορικές εταιρείες, αλλά και μεμονωμένοι αυτοκινητιστές

Υπό την απειλή του Αυτόφωρου βρίσκονται πλέον οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων που κλείνουν τους δρόμους, ενώ ήδη ο κλάδος έχει διχαστεί, καθώς αρκετές μεταφορικές εταιρείες, αλλά και μεμονωμένοι αυτοκινητιστές, απειλούνται με ρήτρες συμβολαίων που έχουν υπογράψει, αφού δεν εκτελούν το μεταφορικό έργο για πολλές ημέρες. Οπως ανέφεραν χθες μιλώντας στο «Βήμα» οι ιδιοκτήτες τριών μεγάλων εταιρειών, μετά την ψήφιση του νόμου δεν υπάρχει νόημα να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και ήδη έχουν χάσει αρκετά χρήματα. Επίσης φέρονται πλέον διατεθειμένοι να καταγγέλλουν τους συναδέλφους τους οι οποίοι τους εμποδίζουν να εργαστούν ή προκαλούν ζημιές στα φορτηγά οχήματα που βγαίνουν στους δρόμους. Τα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα αυξάνονται σημαντικά και αναφέρονται ελλείψεις στα φαρμακεία και σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ στα τελωνεία επικρατεί το αδιαχώρητο από χιλιάδες κοντέινερ.

Στη Θεσσαλονίκη ήδη επενέβη η Εισαγγελία Πρωτοδικών ύστερα από αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς δρόμων που έκαναν ιδιοκτήτες φορτηγών και δόθηκε εντολή στις αστυνομικές αρχές να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.

Ανάλογες διαδικασίες αναμένεται να εφαρμοστούν και στην Αθήνα μετά τη σημερινή Γενική Συνέλευση του κλάδου, η οποία αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το τι θα ακολουθήσει.

Οι βυτιοφορείς που συνεδρίασαν χθες ζήτησαν γραπτώς να τους δοθούν εγγυήσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά, τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου και τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Υπήρξαν ιδιοκτήτες που ζήτησαν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με πιο ακραίες μορφές, αλλά η πλειονότητα αποφάσισε να περιμένει τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των ιδιοκτητών από όλη τη χώρα.

Επεισόδια στον Πειραιά
Εν τω μεταξύ, ο κλεφτοπόλεμος ιδιοκτητών φορτηγών και αστυνομικών μεταφέρθηκε χθες στο λιμάνι του Πειραιά. Ενταση επικράτησε όταν περίπου 40 ιδιοκτήτες φορτηγών κινήθηκαν με μοτοσικλέτες προς τις προβλήτες εμποδίζοντας τη φόρτωση φορτηγών σε πλοία. Αρχικά επιχείρησαν στην πύλη Ε1 να δημιουργήσουν μπλόκο μπροστά από τον καταπέλτη του πλοίου Βlue Star 2 με προορισμό τα Δωδεκάνησα. Τελικά χάρη στην παρουσία ισχυρής δύναμης λιμενικών και αστυνομικών το πλοίο αναχώρησε την προγραμματισμένη ώρα, στις 19.00, έχοντας ωστόσο στο εσωτερικό 50 από τα συνολικά 80 φορτηγά που ήταν στη λίστα για να ταξιδέψουν.

Στη συνέχεια οι μεταφορείς κινήθηκαν στη διπλανή πύλη Ε2 εμποδίζοντας τη φόρτωση άλλων φορτηγών στο πλοίο Εuropean Εxpress για Χίο και Μυτιλήνη. Από τα 14 φορτηγά που ανέμεναν, τελικά το κατάφεραν μόνο τα πέντε. Ακολούθως οι ιδιοκτήτες των φορτηγών κατευθύνθηκαν προς τη διπλανή προβλήτα από την οποία θα αναχωρούσαν πλοία για Χανιά και για Ηράκλειο. Επίσης ένταση επικράτησε χθες στη Μεταμόρφωση, στο «μπλόκο» των ιδιοκτητών φορτηγών στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας. Το μεσημέρι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία, ενώ λίγο αργότερα αυτοκινητιστές απέκλεισαν με δύο οχήματα την είσοδο του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης εμποδίζοντας την πρόσβαση σε οδηγούς βυτιοφόρων που δεν συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Αμέσως τα αίματα άναψαν και χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών για να ηρεμήσουν προσωρινά τα πνεύματα, ως τη στιγμή που εμφανίστηκε μια γυναίκα εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας των βυτιοφόρων, η οποία προπηλακίστηκε λεκτικά από τους ιδιοκτήτες των φορτηγών. Μάλιστα, όταν οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους αυτοκινητιστές να μεταφέρουν τα οχήματα από την πύλη εισόδου, εκείνοι απαντούσαν αρνητικά λέγοντας ότι «είναι χαλασμένα» ή «δεν έχουν καύσιμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk