Γ. Παπανδρέου«Δεν είμαστε φτωχοί, είμαστε ανοργάνωτοι»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, «Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρααλλά μια χώρα με ελλιπή διοίκηση» υπογράμμισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου αιτιολογώντας τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί για να επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας. «Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα την κρίση θα είναι κρίσιμος τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον κόσμο» επισήμανε χθες ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε ένα κοινό ισχυρών προσωπικοτήτων, μελών του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, του σημαντικότερου think tank των ΗΠΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, «Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρααλλά μια χώρα με ελλιπή διοίκηση» υπογράμμισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου αιτιολογώντας τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί για να επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας. «Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα την κρίση θα είναι κρίσιμος τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον κόσμο» επισήμανε χθες ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε ένα κοινό ισχυρών προσωπικοτήτων, μελών του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, του σημαντικότερου think tank των ΗΠΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Οσοι προσπαθούν να κερδίσουν μια περιουσία στοιχηματίζοντας στη χρεοκοπία της Ελλάδας θα χάσουν τα λεφτά τους» είπε με νόημα ο Πρωθυπουργός σε μια ομιλία με ισχυρές δόσεις χιούμορ.

Παραθέτοντας παραδείγματα αλλαγών που υλοποιεί η κυβέρνηση ανέφερε την ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. «Τέρμα πια τα greek statistics» είπε χαριτολογώντας σε ένα ακροατήριο επαρκώς ενημερωμένο για να αντιληφθεί το αστείο. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ό,τι παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης, προσέθεσε μιλώντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές που παρέχει η χώρα. «Ο τρόπος όμως που αντιμετωπίζει τις σημερινές προκλήσεις θα είναι κρίσιμος για την Ευρώπη και για τον κόσμο» προσέθεσε, παραθέτοντας στοιχεία για την οικονομία της Ευρώπης, η οποία, όπως είπε, ως την κρίση ήταν μεγαλύτερη από αυτήν των ΗΠΑ και της Κίνας μαζί. «Ακόμη και σήμερα παραμένει ανταγωνιστική. Οχι άσχημα για μια ήπειρο που υποτίθεται ότι πεθαίνει» σχολίασε.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Αρτσιμπαλντ Κοξ παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου το μετάλλιο του Ινστιτούτου και τον προσφώνησε με έναν ιδιαίτερα θερμό και φιλικό τρόπο. «Είχαμε έρθει στην Αθήνα πριν από τις εκλογές και ένα πρωινό φάγαμε μαζί με τον κ. Παπανδρέου. Σε αυτή τη συζήτηση μάθαμε περισσότερα για την κατάσταση στην Ελλάδα από ό,τι θα μαθαίναμε από ένα μέντιουμ» είπε προκαλώντας το γέλιο του ακροατηρίου. «Η προσπάθεια της Ελλάδας να τονώσει την οικονομία της και να βγει ξανά στις αγορές είναι εντυπωσιακή. Στηρίζουμε τις προσπάθειές σας απέναντι στις προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε» συμπλήρωσε προτού δώσει τον λόγο στον κ. Παπανδρέου. «Ευχαριστώ, Αρτσι. Εγώ αισθάνομαι ότι καμιά φορά θα ήθελα να μπορούσα να συμβουλευτώ ένα μέντιουμ» είπε ο Πρωθυπουργός χαλαρώνοντας την ατμόσφαιρα. Νωρίτερα είχε προσφέρει και ο ίδιος ως δώρο μια ασημένια πλάκα στον κ. Κοξ λέγοντας του: «Φοβού τους Ελληνες και δώρα φέροντας». Ο Πρωθυπουργός επέμεινε πολύ στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας λέγοντας ότι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι οι «πράσινες» θέσεις εργασίας. «Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στην πολιτική του φόβου.

Αντιθέτως,πρέπει να στηρίξουμε την πολιτική της ελπίδας και της δημιουργίαςεπει- δή βλέπουμε τελευταία έξαρση της ξενοφοβίας, αντισημιτισμό και αντίδραση στους μουσουλμάνους» . Και ανέφερε μια φράση του Πολ Κρούγκμαν ότι η μη δίκαιη κατανομή του πλούτου αυξάνει το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε «όλους τους Ελληνες και όλον τον Ελληνισμό της Διασποράς» να στηρίξουν το ομόλογο της Διασποράς μιλώντας σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του στο ελληνικό γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης. «Ζητούμε τη συμβολή σας, που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε τη στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερικήαλλά και τη στήριξη που παρέχετε είτε με τον τουρισμόείτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της Διασποράς. Ευχαριστώλοιπόνεκ μέρους και του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για όλη αυτή τη στήριξη» είπε.

Εθιμοτυπική η συνάντηση με τον Ιβανόφ
Μ ια συνάντηση χαμηλών προσδοκιών, την οποία η ελληνική πλευρά έσπευσε να χαρακτηρίσει εθιμοτυπική από την πρώτη στιγμή, είχε χθες το πρωί ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της πΓΔΜ κ. Γκεόργκι Ιβανόφ. Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. Επισήμαιναν επίσης ότι, παρά τις δηλώσεις διαφόρων σκοπιανών αξιωματούχων για σκλήρυνση της ελληνικής θέσης, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την παρασύρει σε ακραίες δηλώσεις και τοποθετήσεις. Αυτή η θέση, έλεγαν οι ίδιες πηγές, έχει εκτιμηθεί από όλους τους εταίρους και από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σκοπιανές δημοσιογραφικές πηγές, η συζήτηση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το ζήτημα του ονόματος, ωστόσο ο κ. Ιβανόφ φέρεται να ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να αποφεύγει η ελληνική πλευρά τη σκληρή ρητορική, π.χ. για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. Είπε επίσης ότι η επόμενη πρόταση Νίμιτς θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη.

Αμπντουλάχ Γκιουλ: Θάλασσα φιλίας το Αιγαίο
Τ ο ενδεχόμενο να αναλάβουν η Ελλάδα και η Τουρκία κοινές πρωτοβουλίες σε ζητήματα διεθνούς διπλωματίας, όπως είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συζήτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών παρουσία των υπουργών Εξωτερικών κκ. Δ. Δρούτσα και Αχμέτ Νταβούτογλου . Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Γκιουλ εκφράστηκε θερμά για την ομιλία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τους Στόχους της Χιλιετίας λέγοντας ότι ήταν μια ομιλία που έδειχνε και όραμα, κάτι το οποίο σήμερα δεν συναντάμε πολλές φορές.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της συνεργασίας και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχιστούν οι κοινές συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς των δύο χωρών. Ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο, αλλά δεν οριστικοποιήθηκε αν θα έρθει στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο στις 22 Οκτωβρίου, μαζί με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν, ή κάποια άλλη στιγμή. Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ευχή «να δούμε σύντομα πρόοδο στο Κυπριακό» και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συντονιστούν οι δράσεις Ελλάδας και Τουρκίας και να αναλάβουν πρωτοβουλίες από κοινού.

Τη στρατηγική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης διαφήμισε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. Γκιουλ, καλώντας ταυτόχρονα την Κύπρο να επιδιώξει λύση για το Κυπριακό ως το τέλος του έτους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να επιλύσει «όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα κοινά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των δύο χωρών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Γκιουλ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, χαρακτήρισε το 2010 ξεχωριστή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς στη διάρκειά της εγκαινιάστηκε το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που ανοίγει, όπως είπε, τον δρόμο για μια δεδομένη και θεσμικά κατοχυρωμένη πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών και γεννά ελπίδες για το μέλλον.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες Χριστόφια- Ερογλου δεν μπορεί να συνεχίζονται επ΄ αόριστον και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης λύσης ως το τέλος του έτους, επικαλούμενος και σχετική προτροπή του ίδιου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν τη βούλησή τους να συμφωνήσουν όταν αποδέχθηκαν το σχέδιο Αναν το 2004 και υποστήριξε ότι είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις συνέπειες από τη διαιώνιση του προβλήματος, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να τερματισθεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων που, όπως είπε, θα επιτρέψει την ενσωμάτωσή τους στη διεθνή κοινότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk