ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Τα σενάρια της οικονομίας

Αν και οι δομικές δυσκολίες στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να επιβραδύνουν την ανάκαμψη, οι οικονομολόγοι σε γενικές γραμμές δεν αναμένουν κάποια μεγάλη… τραγωδία τα επόμενα χρόνια. Οι οικονομολόγοι της Μorgan Stanley προχώρησαν π.χ. στην καταγραφή τριών σεναρίων: στο βασικό τους σενάριο, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ από το 4,7% το 2010 θα επιβραδύνει στο 4,2% το 2011, για να βελτιωθεί στο 4,4% το 2012. Στο αρνητικό τους σενάριο η ανάπτυξη επιβραδύνει στο 3% το 2011 και στο 2,9% το 2012, ενώ στο θετικό τους σενάριο η ανάπτυξη αυξάνει στα υψηλά 5,4% και 5,9%, αντίστοιχα.

Αν και οι δομικές δυσκολίες στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να επιβραδύνουν την ανάκαμψη, οι οικονομολόγοι σε γενικές γραμμές δεν αναμένουν κάποια μεγάλη… τραγωδία τα επόμενα χρόνια.

Οι οικονομολόγοι της Μorgan Stanley προχώρησαν π.χ. στην καταγραφή τριών σεναρίων: στο βασικό τους σενάριο, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ από το 4,7% το 2010 θα επιβραδύνει στο 4,2% το 2011, για να βελτιωθεί στο 4,4% το 2012. Στο αρνητικό τους σενάριο η ανάπτυξη επιβραδύνει στο 3% το 2011 και στο 2,9% το 2012, ενώ στο θετικό τους σενάριο η ανάπτυξη αυξάνει στα υψηλά 5,4% και 5,9%, αντίστοιχα.

Για τους οικονομολόγους της Citi πάλι τα προβλήματα στον αναπτυγμένο κόσμο δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την πορεία της «συνεχούς αλλά ανώμαλης» ανάκαμψης των οικονομιών, ενώ για τους οικονομολόγους της JΡ Μorgan Αsset Μanagement αν και αρκετοί πρόδρομοι δείκτες εξακολουθούν να υποδεικνύουν μια αμφιρρέπουσα ανάκαμψη, αυτό θα αποδειχθεί ένα παροδικό φαινόμενο, αν και σε αυτή τη φάση, η υποτονική ανάπτυξη θα διατηρηθεί και εντός του 2011. Για τους οικονομολόγους της Deutsche Βank, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδύνει το α΄ εξάμηνο του 2011, επανερχόμενη σε μια ήπια ανοδική κίνηση στα μέσα του 2012. Οι οικονομολόγοι της ΒlackRock πάλι θεωρούν ότι η οικονομική ανάπτυξη πατάει σε γερές βάσεις και, παρά τη σχετική υποχώρηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα έχει ήδη βρεθεί σε ένα πολύ καλό σημείο.

Από την πλευρά τους οι αγορές, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Βloomberg Global Ρoll, ψηφίζουν κατά 70% την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει με πυγμή- όπως αναφέρθηκε- την κρίση χρεών και ελλειμμάτων στην ευρωζώνη, ενώ έχει δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στη χώρα της. Αντίθετα, σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, κυρίως από τη μείωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τους αμερικανικούς επενδυτές, μιας και δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τη σχετική έννοια που κερδίζει έδαφος σε διεθνές επίπεδο.

Αν η ιστορία διδάσκει ότι ο επιχειρηματικός κύκλος στη γηραιά ήπειρο συνήθως ακολουθεί την καθοδική μεταστροφή του κύκλου των ΗΠΑ με χρονική υστέρηση 1-2 τριμήνων, ίσως αυτή τη φορά η συσχέτιση αυτή να είναι λιγότερο προβλέψιμη, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις προσπάθειες της χώρας μας να επιτύχει σε ένα εύλογο βάθος χρόνου την πρόσβασή της στις αγορές για δανεισμό.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk