Σενάρια αισιοδοξίας

Τον Απρίλιο πολλοί θεωρούσαν πιθανή την απότομη κατάρρευση της οικονομίας με κλείσιμο τραπεζών και στάση πληρωμών. Το ενδεχόμενο αυτό ακυρώθηκε τον Μάιο με τη συμμαχία Ευρώπης και ΔΝΤ. Ο φόβος του οικονομικού κραχ εξαιτίας της αδυναμίας δανεισμού έδωσε τη θέση του στον φόβο του κοινωνικού κραχ εξαιτίας των μέτρων του μνημονίου, αλλά και αυτός ο φόβος δεν επιβεβαιώθηκε. Η καβαφική «βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» πάγωσε το αίμα αρκετών, αλλά τα γεγονότα δεν ήρθαν ποτέ. Παρά τα ρέκβιεμ που γράφτηκαν το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα δεν κατέρρευσε, όχι μόνο γιατί είναι «εικόνα της κοινωνίας και της μοιάζει» , αλλά και επειδή ο κ.

Σενάρια  αισιοδοξίας | tovima.gr

Τον Απρίλιο πολλοί θεωρούσαν πιθανή την απότομη κατάρρευση της οικονομίας με κλείσιμο τραπεζών και στάση πληρωμών. Το ενδεχόμενο αυτό ακυρώθηκε τον Μάιο με τη συμμαχία Ευρώπης και ΔΝΤ. Ο φόβος του οικονομικού κραχ εξαιτίας της αδυναμίας δανεισμού έδωσε τη θέση του στον φόβο του κοινωνικού κραχ εξαιτίας των μέτρων του μνημονίου, αλλά και αυτός ο φόβος δεν επιβεβαιώθηκε. Η καβαφική «βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» πάγωσε το αίμα αρκετών, αλλά τα γεγονότα δεν ήρθαν ποτέ. Παρά τα ρέκβιεμ που γράφτηκαν το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα δεν κατέρρευσε, όχι μόνο γιατί είναι «εικόνα της κοινωνίας και της μοιάζει» , αλλά και επειδή ο κ. Αντ. Σαμαράς, επιλέγοντας να καταψηφίσει το μνημόνιο, διασφάλισε τη σταθερότητα του συστήματος (και άρα την απρόσκοπτη εφαρμογή του μνημονίου!). Το πολιτικό σύστημα άντεξε το σοκ του μνημονίου γιατί η ΝΔ δεν χάρισε την αντιπολίτευση στα άκρα και περιχαράκωσε την αντίδραση στην ασκούμενη πολιτική εντός των ορίων του κλασικού δικομματικού μοντέλου.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι ο μοναδικός δυτικός που συνομιλεί και με τον Νετανιάχου και με τον Αχμαντινετζάντ, ενώ ταυτοχρόνως προωθεί την τελική φάση μιας ελληνοτουρκικής προσέγγισης που συνδέεται με τη διάνοιξη μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής. Πολλοί μιλούν για μια Ελλάδα καταδικασμένη να παραμείνει δεκαετίες στο τούνελ, αλλά π.χ. στο τόξο του Αιγαίου- από την Κύπρο ως τη Θράκη- υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Σε περίπτωση που τα εθνικά θέματα διευθετηθούν και διαμορφωθούν οι συνθήκες για συστηματική υποθαλάσσια έρευνα μπορεί να επιτευχθεί μια εντυπωσιακή «απόδραση από το τούνελ».

Παράλληλα, συζητείται το σενάριο επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του χρέους έτσι ώστε η δυνατότητα της χώρας να το αποπληρώσει, η οποία σήμερα φαίνεται ουτοπική, να αρχίσει να θεωρείται ρεαλιστική. Τότε η τιμή των ομολόγων (που σήμερα κυμαίνεται στο 50% της αρχικής αξίας τους) θα αυξηθεί, γιατί οι κερδοσκόποι θα τα αγοράζουν (αφού θα ξέρουν ότι η Ελλάδα θα τα αποπληρώσει) και άρα δεν θα μείνουν για πάντα «παρκαρισμένα» στα ηλεκτρονικά κυκλώματα της ΕΚΤ. Οι τράπεζες θα επιστρέψουν δειλά στις αγορές, θα εκδώσουν ομόλογα και θα αρχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους, δηλαδή να δανείζονται για να δανείζουν και να ανακυκλώνουν τα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών. Συμπέρασμα; Μπορεί η βοή των πλησιαζόντων γεγονότων να τρομάζει, αλλά με διαρκείς ανατροπές και καινοτομίες, τα ίδια τα γεγονότα (μέχρι σήμερα…) διαρκώς ματαιώνονται.

papadopoulos@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk