γνωμη

Σαράντα κύματα…

Το επικρατήσαν τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα μοντέλο κατανάλωσης και δανεικών κατέρρευσε υπό το βάρος της κρίσης των διεθνών χρηματαγορών. Τα χρέη μας, δημόσια και ιδιωτικά, ανεδείχθησαν στον μέγιστο βαθμό, η δυνατότητά μας να τα εξοφλήσουμε αμφισβητήθηκε πλήρως και απειληθήκαμε με ατιμωτική πτώχευση. Αυτή απετράπη την τελευταία στιγμή, έπειτα από συντονισμένη ευρωπαϊκή και διεθνή παρέμβαση, η οποία επέτρεψε την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας για τρία χρόνια. …

Το επικρατήσαν τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα μοντέλο κατανάλωσης και δανεικών κατέρρευσε υπό το βάρος της κρίσης των διεθνών χρηματαγορών.

Τα χρέη μας, δημόσια και ιδιωτικά, ανεδείχθησαν στον μέγιστο βαθμό, η δυνατότητά μας να τα εξοφλήσουμε αμφισβητήθηκε πλήρως και απειληθήκαμε με ατιμωτική πτώχευση.

Αυτή απετράπη την τελευταία στιγμή, έπειτα από συντονισμένη ευρωπαϊκή και διεθνή παρέμβαση, η οποία επέτρεψε την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας για τρία χρόνια.

Εναντι της προσφερθείσης βοήθειας η χώρα μας ανέλαβε την υποχρέωση να διορθώσει κατά τρόπο δυναμικό τα δημόσια οικονομικά και μαζί αποδέχθηκε να προωθήσει μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ικανές να καταστήσουν την ελληνική οικονομία παραγωγική και πιο ελκυστική στις επενδύσεις.

Εδώ και πέντε μήνες ζούμε ακριβώς τις συνέπειες της επιχειρούμενης μεταβολής.

Η ελληνική οικονομία, δημόσια και ιδιωτική, εισήλθε από τον περασμένο Μάιο σε φάση δυναμικής αναδιάρθρωσης, η οποία εξελισσόμενη θα δίνει για καιρό δυσάρεστες εξελίξεις.

Ολα τα σχέδια, ατομικά και συλλογικά, των προσώπων και των επιχειρήσεων, ακυρώθηκαν ή μετεβλήθησαν δραματικά, οι προτεραιότητες άλλαξαν και οι στόχοι προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον της κρίσης.

Αυτή τη στιγμή σε όλα τα πεδία κυριαρχούν αμυντικές και διασωστικές επιλογές, οι οποίες δεν είναι οι καλύτερες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αναστατώνουν, πληγώνουν και θέτουν σε δοκιμασία πρόσωπα και συλλογικότητες.

Κατά τα φαινόμενα τα πράγματα, προτού βελτιωθούν, θα χειροτερεύσουν. Το επόμενο εξάμηνο, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, θα φέρει αναστατώσεις, συγκρούσεις και πιθανώς μεγάλες αμφισβητήσεις, οι οποίες θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης και της χώρας ολόκληρης. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν όντως η συντελούμενη αναδιάρθρωση αξίζει τον κόπο, αν οδηγεί πραγματικά σε νέο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο και αν η κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα πιστεύει σε αυτό και έχει τη δύναμη να το προωθήσει χωρίς ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις.

Τίποτε για την ώρα δεν βεβαιώνει ότι τα πράγματα είναι εξασφαλισμένα, ότι οδηγούν σε ασφαλές λιμάνι, ότι αυτό που θα προκύψει θα είναι καλύτερο, παραγωγικότερο, δυναμικότερο και ικανό να καλύψει τις αγωνίες των πολλών ανθρώπων.

Μένει λοιπόν στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνησή του, που παλεύουν με σαράντα κύματα, να πείσουν ότι έχουν σχέδιο, στόχευση δυναμική, ολοκληρωμένη και ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αν το επιτύχουν, θα αναγεννήσουν τις προσδοκίες, θα μετριάσουν και θα καταστήσουν διαχειρίσιμες τις αντιδράσεις.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk