«Σχέδιο Β» με νέες περικοπές δαπανών για να αντισταθμιστεί η υστέρηση εσόδων

Αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση αναμένει τους ελεγκτές της τρόικας για την επίσημη αξιολόγηση που θα κρίνει την τρίτη δόση του Δεκεμβρίου, ύψους 9 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ, παρ΄ ότι το προανήγγειλε, δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την ενδιάμεση αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, ωστόσο οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι σημαντικές: αφορούν την εφαρμογή του «σχεδίου Β» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους υπόλοιπους μήνες του 2010.

Αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση αναμένει τους ελεγκτές της τρόικας για την επίσημη αξιολόγηση που θα κρίνει την τρίτη δόση του Δεκεμβρίου, ύψους 9 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ, παρ΄ ότι το προανήγγειλε, δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την ενδιάμεση αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, ωστόσο οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι σημαντικές: αφορούν την εφαρμογή του «σχεδίου Β» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους υπόλοιπους μήνες του 2010. Το σχέδιο περιλαμβάνει νέες περικοπές λειτουργικών δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης για να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων.

Το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με την τρόικα ότι ο έλεγχος των δαπανών σε ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και ΔΕΚΟ είναι πλέον πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και επομένως οι περικοπές πρέπει να γίνουν εκεί που υπάρχει δυνατότητα ελέγχου. Συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν άμεσα νέες περικοπές λειτουργικών δαπανών στον στενό δημόσιο τομέα σε συνδυασμό με το προαναγγελθέν «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο «Βήμα» ότι «οι στόχοι του προγράμματος δεν αλλάζουν» εννοώντας το ύψος του ελλείμματος ως απόλυτο μέγεθος. Σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσιεύεται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (Σεπτέμβριος 2010), ο στόχος για το 2010 είναι η υποχώρηση του ελλείμματος στα 17,3 δισ. ευρώ το 2011 και στα 17,2 δισ. ευρώ του χρόνου. Σύμφωνα με την προβολή που κάνει για την πορεία του ΑΕΠ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα θα κινηθεί εφέτος στο 7,9% του ΑΕΠ, το 2011 στο 7,3%, ενώ το 2012 θα υποχωρήσει στο 6,2% του ΑΕΠ.

Διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο «Βήμα» ότι η κυβέρνηση «συμπίπτει με την τρόικα» στις εκτιμήσεις για το πού θα «κλείσουν» τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους. Για το θέμα της υστέρησης των εσόδων έναντι του στόχου το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και ότι θα αποκλιμακωθεί στα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Στην Αθήνα συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011 στο οποίο δεν θα υπάρχει καμία αναθεώρηση των στόχων του μνημονίου. Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι η πιθανότητα για ένα νέο μείγμα μέτρων παραμένει ανοικτή και θεωρούν πλέον «λήξαν» το θέμα της μετάταξης του ΦΠΑ από το 11% στο 23%. Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%.

«Η όποια αναθεώρηση των στόχων για το έλλειμμα το 2011 θα βασιστεί στην εκτέλεση των στόχων του προϋπολογισμού το 2010» σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Εκτός απροόπτου, η τρόικα θα συμφωνήσει τον Νοέμβριο με την κυβέρνηση για τις προβλέψεις που θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο κατά σειρά επικαιροποιημένο μνημόνιο (μετά από αυτό του Σεπτεμβρίου) το οποίο θα συμφωνηθεί στο τέλος Νοεμβρίου και θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο. Επομένως οι στόχοι που θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν. Οπως όλα δείχνουν, οι στόχοι θα επικαιροποιηθούν τον Δεκέμβριο για να εναρμονισθούν με τη δεύτερη αναθεώρηση του μνημονίου, πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή στο τέλος του έτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk