Σε επιτήρηση ως το επόμενο φθινόπωρο το Χρηματιστήριο

Στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών παρέμεινε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά τη σχετική αναθεώρηση που διενήργησε για το 2010 ο οίκος FΤSΕ Group, αν και όπως ανακοινώθηκε χθες θα συνεχίσει να βρίσκεται για άλλη μία χρονιά υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση. Το ΧΑ εισήχθη στην κατηγορία των ανεπτυγμένων το 2001 με την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ τέθηκε για πρώτη φορά υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση το 2006. Οπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι του οίκου, η …

Σε επιτήρηση ως το επόμενο  φθινόπωρο το Χρηματιστήριο | tovima.gr

Στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών παρέμεινε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά τη σχετική αναθεώρηση που διενήργησε για το 2010 ο οίκος FΤSΕ Group, αν και όπως ανακοινώθηκε χθες θα συνεχίσει να βρίσκεται για άλλη μία χρονιά υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση. Το ΧΑ εισήχθη στην κατηγορία των ανεπτυγμένων το 2001 με την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ τέθηκε για πρώτη φορά υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση το 2006. Οπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι του οίκου, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν από τον FΤSΕ, όπως οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την κοινοτική οδηγία ΜiFΙD και ο δανεισμός μετοχών που απελευθερώθηκε.

Ενα θέμα που εκκρεμεί όμως είναι οι συλλογικοί επενδυτικοί λογαριασμοί (omnibus accounts), καθώς το ελληνικό Χρηματιστήριο ζητεί στοιχεία για τον τελικό επενδυτή-κάτοχο μετοχών, ενώ οι πελάτες του FΤSΕ επιθυμούν πληροφορίες που σταματούν σε επίπεδο χρηματιστή. Η ελληνική αγορά θα παραμείνει λοιπόν στη watch list (λίστα παρακολούθησης) του οίκου για έναν ακόμη χρόνο ως το επόμενο φθινόπωρο, όταν θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση για το 2011. Σύμφωνα την FΤSΕ Group κατά την αναθεώρηση του 2010, η χρηματιστηριακή αγορά της Μαλαισίας, καθώς και η τουρκική και η τσεχική αγορά, προήχθησαν σε «προηγμένες αναδυόμενες», ενώ μαζί με τη χώρα μας στη watch list βρίσκονται αγορές χωρών όπως η Κολομβία, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, η Ταϊβάν και το χρηματιστήριο μετοχών «Α» της Κίνας.

«Οι παγκόσμιες αγορές αλλάζουν συνεχώς και όλο και περισσότερες χώρες ανοίγουν τις αγορές τους στις διεθνείς επενδύσεις» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του FΤSΕ Μαρκ Μέικπις. Ο διεθνής οίκος διαχωρίζει τις χρηματιστηριακές αγορές σε ανεπτυγμένες, ανεπτυγμένες-αναδυόμενες, δευτερεύουσες αναδυόμενες ή πρώιμα αναδυόμενες (frontier). Η αξιολόγηση των αγορών γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως οι υπηρεσίες θεματοφυλακής και διακανονισμού, τα παράγωγα και το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk