Ο «βασιλιάς των λιπασμάτων» νέος μεγαλομέτοχος στην Κύπρου

Στην αποκάλυψη του ονόματος του νέου μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε χθες το κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Οπως γνωστοποιήθηκε, πρόκειται για τον ρώσο μεγιστάνα κ. Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος, μέσω της Οdella Resources, που ανήκει στον ίδιο και στις δύο κόρες του, απέκτησε τις προηγούμενες ημέρες από τα ταμεία Πρόνοιας των υπαλλήλων της τράπεζας το 9,70% του μετοχικού κεφαλαίου της. Μετά την εξέλιξη αυτή ο ρώσος δισεκατομμυριούχος καθίσταται …

Ο «βασιλιάς των λιπασμάτων»  νέος μεγαλομέτοχος στην Κύπρου | tovima.gr

Στην αποκάλυψη του ονόματος του νέου μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε χθες το κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Οπως γνωστοποιήθηκε, πρόκειται για τον ρώσο μεγιστάνα κ. Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος, μέσω της Οdella Resources, που ανήκει στον ίδιο και στις δύο κόρες του, απέκτησε τις προηγούμενες ημέρες από τα ταμεία Πρόνοιας των υπαλλήλων της τράπεζας το 9,70% του μετοχικού κεφαλαίου της. Μετά την εξέλιξη αυτή ο ρώσος δισεκατομμυριούχος καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος στο συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, ενώ ακολουθεί η Εκκλησία της Κύπρου με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 3%.

Ο κ. Ριμπολόβλεφ είναι 44 ετών και αποκαλείται «ο βασιλιάς των λιπασμάτων». Η περιουσία του υπολογίζεται σε 8,6 δισ. δολάρια, ενώ με βάση τη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο κατέχει την 79η θέση. Ο επιχειρηματίας κατείχε το 66% της εταιρείας λιπασμάτων Uralkaly, η οποία το 2007 εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με δημόσια προσφορά του 14% του μετοχικού κεφαλαίου της. Πρόσφατα πούλησε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σε ομάδα ρώσων επενδυτών.

Στη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου υπάρχει ικανοποίηση για την είσοδο του επιχειρηματία στο μετοχικό κεφάλαιό της, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες έχουν ανάγκη από κεφάλαια και από ισχυρούς μετόχους. Οπως τονίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην τράπεζα, ο επιχειρηματίας έδειξε την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές του συγκροτήματος με την αγορά των μετοχών του, σημειώνοντας ότι η επένδυση έχει μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι δεν επιθυμεί να ανακατευθεί με τα διοικητικά της τράπεζας και ότι δεν ενδιαφέρεται για την εκπροσώπησή του στο ΔΣ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk