Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Πτωτικά κινήθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο τελικώς κατάφερε να διατηρήσει τις 1.500 μονάδες, παρά το γεγονός ότι κινδύνευσε για μία ακόμη φορά να τις χάσει. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, κυρίως λόγω της έλλειψης ειδησεογραφίας σχετικά με τις προοπτικές συγκέντρωσής του. Στα αρνητικά της συνεδρίασης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης άνοιξε σε θετικό έδαφος στις 1.

Πτωτικά κινήθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο τελικώς κατάφερε να διατηρήσει τις 1.500 μονάδες, παρά το γεγονός ότι κινδύνευσε για μία ακόμη φορά να τις χάσει. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, κυρίως λόγω της έλλειψης ειδησεογραφίας σχετικά με τις προοπτικές συγκέντρωσής του. Στα αρνητικά της συνεδρίασης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης άνοιξε σε θετικό έδαφος στις 1.519 μονάδες, σκαρφάλωσε ως και τις 1.526 μονάδες, εν συνεχεία οι ρευστοποιήσεις τον οδήγησαν ως και τις 1.493 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1.501,87 μονάδες με απώλειες 0,70%. Η διακύμανση για τον γενικό δείκτη ξεπέρασε το 2%, ενώ ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η αγορά δείχνει να συνειδητοποιεί ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τραπεζών που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, δημιουργούν πιέσεις στον κλάδο. Οι ίδιο κύκλοι προσθέτουν ότι οι ημερήσιες διακυμάνσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν τους επενδυτές από το ενδεχόμενο πιθανής έλλειψης ρευστότητας στο Χρηματιστήριο.

Σε σχέση με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι για να βγουν συμπεράσματα θα πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, μετά και την έναρξη διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης. Σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση καίριο ρόλο στις διαθέσεις των επενδυτών θα παίξουν η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Στη χθεσινή συνεδρίαση, από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, o FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,89%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας είχε πτώση 0,37%, ενώ ο Small Cap της μικρής παρουσίασε απώλειες 0,95%.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι περισσότερες μετοχές. Συγκεκριμένα από τους 213 τίτλους που έκαναν πράξη, οι 106 υποχώρησαν έναντι 62 που ενισχύθηκαν και 45 που παρέμειναν αμετάβλητες. Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν το εμπόριο, οι ασφάλειες, τα μέσα ενημέρωσης, οι τηλεπικοινωνίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,14%. Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισαν η Υγεία, τα τρόφιμα, οι κατασκευές και τα ταξίδια και αναψυχή.

Μετοχές
* Αlpha Βank: Σε σοβαρές απώλειες υποχρεώθηκε η τραπεζική μετοχή, η οποία έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 4,57 ευρώ, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 4,60%. Ηταν μια πολύ κακή συνεδρίαση για τη μετοχή, η οποία στο δεύτερο μισό της βρέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών. Ενδεχομένως να έπεσε και θύμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ετοιμάζει η Εθνική, καθώς δεν αποκλείεται θεσμικά χαρτοφυλάκια να ρευστοποιούν θέσεις τους για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσής της το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

* ΑΤΕ Βank: Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε ο τίτλος, καθώς οι πιέσεις οδήγησαν την τιμή του στα 0,95 ευρώ, 2% χαμηλότερα σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Συνολικά άλλαξαν χέρια περισσότερες από 336.000 μετοχές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk