Η Ιρλανδία και πάλι σε ύφεση

Αναπάντεχη συρρίκνωση κατά 1,2% κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους (έναντι του πρώτου) η ιρλανδική οικονομία. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε επίσης από το 2,7% στο 2,2% το ποσοστό αύξησης του ιρλανδικού ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη σε μια κρίσιμη για την Ιρλανδία περίοδο. Διότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου πασχίζει να καθησυχάσει τις αγορές για την οικονομική πορεία της χώρας και κυρίως για την πορεία αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που υπέστη ο τραπεζικός τομέας από την κρίση.

Η Ιρλανδία και πάλι σε ύφεση | tovima.gr

Αναπάντεχη συρρίκνωση κατά 1,2% κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους (έναντι του πρώτου) η ιρλανδική οικονομία. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε επίσης από το 2,7% στο 2,2% το ποσοστό αύξησης του ιρλανδικού ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη σε μια κρίσιμη για την Ιρλανδία περίοδο. Διότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου πασχίζει να καθησυχάσει τις αγορές για την οικονομική πορεία της χώρας και κυρίως για την πορεία αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που υπέστη ο τραπεζικός τομέας από την κρίση. Κατά μία άποψη ήταν τυχερή η ιρλανδική κυβέρνηση που προσέφυγε στις αγορές για να δανειστεί πανάκριβα 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν είναι μόνο η Ιρλανδία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απότομη οικονομική επιβράδυνση.

Ερευνα που δημοσιεύθηκε χθες αποκαλύπτει ότι σχεδόν ολόκληρη η ευρωζώνη «φρενάρει». Με δύο σημαντικές εξαιρέσεις όμως: της Γερμανίας και της Γαλλίας. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα δανειστεί αντί για 89 μόνο 60 δισ.

ευρώ από τις αγορές, χάρη στις ανέλπιστα καλές εξελίξεις στον προϋπολογισμό της…

«Τα στοιχεία είναι σαφώς κατώτερα των αναμενομένων και γι΄ αυτό είναι απολύτως απογοητευτικά» σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Βank of Ιreland Νταν Μακ Λάφλιν. Και εξήγησε ότι η απογοήτευση έγκειται στο ότι η εσωτερική ζήτηση «φαινόταν να αναζωογονείται» , ότι δηλαδή φαινόταν πως ανέκαμπτε το ηθικό των Ιρλανδών παρά το ότι η ανεργία παραμένει σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα (άνω του 13% εδώ και ενάμιση χρόνο, από το 3% όπου βρισκόταν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990). Ταυτόχρονα όμως με τα στοιχεία για την ανάπτυξη, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε την πτώση των καταναλωτικών δαπανών κατά 1,7% το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2010 σε ετήσια βάση. Μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στην Ιρλανδία είναι η αύξηση κατά 884 εκατ. ευρώ που σημείωσαν οι εξαγωγές το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι.

Ε υλόγως ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών βάλθηκε να σχολιάζει τα στοιχεία για τις εξαγωγές. «Η εξαγωγική μας βιομηχανία παραμένει ισχυρή και είμαι πολύ αισιόδοξος γι΄ αυτό… Αποδεικνύεται ότι η ανταγωνιστικότητά μας βελτιώνεται… Με τις εξαγωγές θα ξεπεράσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες, δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε χαρακτηριστικά ο Μπράιαν Λένιχαν. Σημειωτέον ότι οι ειδικοί ανέμεναν για το δεύτερο τρίμηνο αύξηση του ιρλανδικού ΑΕΠ κατά 0,5%. Την Τρίτη η Ιρλανδία εξέδωσε τετραετή και οκταετή ομόλογα για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της. Το επιτόκιο του οκταετούς ήταν πάνω από 6%, ποσοστό που η κυβέρνηση του Δουβλίνου χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο», αλλά που πολλοί αναλυτές θεωρούν δυσβάστακτο. Το spread του δεκαετούς ομολόγου του ιρλανδικού Δημοσίου έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον χρόνων- στις 4,25 μονάδες βάσης υψηλότερα από το αντίστοιχο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία.

Η πολυαναμενόμενη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν μοιάζει να πλησιάζει, αφού όλες οι ενδείξεις προοιωνίζονται επιδείνωση της ήδη δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Ο δείκτης ΡΜΙ που δημοσίευσε χθες η εταιρεία Μarkit (πρόκειται για το δείκτη που μετράει τις επενδυτικές προθέσεις των ευρωπαίων επιχειρηματιών στους κλάδους και των υπηρεσιών και της βιομηχανίας) μειώθηκε στο 53,8 τον Σεπτέμβριο από 56,2 που ήταν τον Αύγουστο. Κάθε ένδειξη πάνω από το 50 ωστόσο υποδηλώνει ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η έστω και αναιμική ανάπτυξη όμως που καταγράφει το 53,8 οφείλεται στις καθοριστικές εξαιρέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αν δεν συνυπολογιστούν οι δύο αυτές χώρες, ο δείκτης ΡΜΙ των υπολοίπων της ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 49,4 και η συρρίκνωση οφείλεται στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Οι ερευνητές του Μarkit σημειώνουν μάλιστα ότι ενδέχεται στο εγγύς μέλλον μετά την Ιρλανδία να καταγραφεί βουτιά στην ύφεση (double dip) της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk