Στα πράγματα

Η Ελλάδα έχει «λίπος» να κάψει

Στις 800-900 μονάδες θα συνεχίσουν να βρίσκονται τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ώσπου να βρεθεί ένας καταλύτης που θα προκαλέσει τη ραγδαία αποκλιμάκωσή τους, σύμφωνα με τον κ. Ν. Σκουριά, διευθυντή Επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Στις 800-900 μονάδες θα συνεχίσουν να βρίσκονται τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ώσπου να βρεθεί ένας καταλύτης που θα προκαλέσει τη ραγδαία αποκλιμάκωσή τους, σύμφωνα με τον κ. Ν. Σκουριά, διευθυντή Επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

– Πού οφείλεται η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων των περιφερειακών χωρών-μελών της ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες;

«Πλέον η επενδυτική κοινότητα έχει πάρει τα βλέμματά της από την Ελλάδα και έχει στραφεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους. Στην περίπτωση του ιρλανδικού Δημοσίου έντονο προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη διάσωση της Αnglo Ιrish Βank, η οποία αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, θα κοστίσει περί τα 32 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της χώρας. Αν συμβεί αυτό, θα υπάρξει σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας. Εμπόδιο στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ιρλανδία δημιουργεί και η υποχώρηση του ΑΕΠ της το β΄ τρίμηνο του έτους έναντι εκτιμήσεων για μικρή άνοδό του την εξεταζόμενη περίοδο. Από την άλλη, η Πορτογαλία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 εμφάνισε αύξηση του ελλείμματος». – Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και τα ελληνικά ομόλογα;

«Εκτιμώ ότι τα τρέχοντα επίπεδα των spreads και των CDs αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους και τους φόβους των επενδυτών για το ελληνικό χρέος. Οπως προανέφερα, πλέον οι επενδυτές δεν ασχολούνται τόσο πολύ με την Ελλάδα, αλλά κοιτάζουν προς την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα εν μέσω κρίσης. Ωστόσο, για να υπάρξει μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων θα πρέπει να διατυπωθούν ενθαρρυντικές εκτιμήσεις από κάποιον ανεξάρτητο οργανισμό. Για παράδειγμα, αν η Μoody΄s στο τέλος του χρόνου αλλάξει τις προοπτικές της για το χρέος, θα μπορούσε να υπάρξει μείωση των spreads. Οι ξένοι πάντως έχουν πειστεί ότι η χώρα μας έχει “λίπος” να κάψει προκειμένου να σώσει την παρτίδα, και αυτό είναι το πλεονέκτημά της σε σχέση με τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες. Για παράδειγμα, το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο, ενώ υπάρχουν υπερβολές στις δαπάνες και στο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών που μπορούν εύκολα να διορθωθούν».

– Πώς είδατε την τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου;

«Αν και η τελευταία έκδοση τρίμηνων τίτλων ήταν μικρή, το γεγονός ότι η απόδοσή της διαμορφώθηκε χαμηλότερα του αναμενομένου δείχνει πως σταδιακά μπορεί να επιτευχθεί μεταστροφή του κλίματος για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Βέβαια, ακόμη είναι πολύ νωρίς και τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk