Διαψεύσεις από Ελλάδα – ΕΕ για τα σενάρια επιμήκυνσης του χρέους

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν τα σενάρια περί επιμήκυνσης του χρέους της Ελλάδας μετά το 2013. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό με μακροπρόθεσμες λήξεις «κάποια στιγμή του χρόνου», προσθέτοντας ότι ο ακριβής χρόνος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές. Εν τω μεταξύ ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας κ. Ολι Ρεν, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι «δεν βρίσκεται υπό συζήτηση κανένα σχέδιο από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Διαψεύσεις από Ελλάδα – ΕΕ για τα σενάρια επιμήκυνσης του χρέους | tovima.gr

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν τα σενάρια περί επιμήκυνσης του χρέους της Ελλάδας μετά το 2013. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό με μακροπρόθεσμες λήξεις «κάποια στιγμή του χρόνου», προσθέτοντας ότι ο ακριβής χρόνος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές.

Εν τω μεταξύ ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας κ. Ολι Ρεν, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι «δεν βρίσκεται υπό συζήτηση κανένα σχέδιο από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Ερωτηθείς αν σχεδιάζεται παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλταφάζ απάντησε: «Οχι, δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστεδεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα». Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα και στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν από το 2013.

Τα σενάρια ανατροφοδοτήθηκαν χθες το πρωί από οικονομολόγο της ιταλικής τράπεζας Unicredit, ο οποίος υποστήριξε σε άρθρο του στη «Wall Street Journal» ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν ετοιμάσει ένα «σχέδιο Β» για την περίοδο μετά τη λήξη της τριετίας του μηχανισμού. Οι πληροφορίες περί σχεδίου επιμήκυνσης του χρέους, με κεντρικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άρχισαν να κυκλοφορούν μετά τις δηλώσεις στελεχών της τρόικας ότι θα στηρίξουν αν χρειαστεί την Ελλάδα και μετά το 2013 και εντάθηκαν προχθές με αφορμή το ανεπίσημο δείπνο του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον ομόλογό του της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και τη χθεσινή συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk