Αντιπροεδρία ΚυβέρνησηςΕξοικονόμηση άνω των 10 δισ. ευρώ από 24 μεγάλεις δράσεις Τεχνολογιών και Πληροφορικής

Εξοικονόμηση άνω των 10 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα αποφέρει η υλοποίηση 24 μεγάλων δράσεων Τεχνολογιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ), που περιλαμβάνονται σε ατζέντα που διαμόρφωσε ο πρωθυπουργός μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Εξοικονόμηση άνω των 10 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα αποφέρει η υλοποίηση 24 μεγάλων δράσεων Τεχνολογιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ), που περιλαμβάνονται σε ατζέντα που διαμόρφωσε ο πρωθυπουργός μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Οι δράσεις ΤΠΕ θα βοηθήσουν το κράτος να μηχανογραφηθεί, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να ελέγξει αποτελεσματικά τις δαπάνες, να εξορθολογίσει το δημόσιο τομέα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό, να δημιουργήσει νέες υποδομές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να προβάλει αποτελεσματικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Οι δράσεις που αποτελούν άμεση προτεραιότητα είναι οι εξής:

Θεσμικό Πλαίσιο Προμηθειών και Ηλεκτρονικές Προμήθειες

Αγορά Καυσίμων

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Ενιαία Αρχή Μισθοδοσίας και Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων

Παραγωγική Λειτουργία Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείων

Κάρτα Πολίτη

Online Παρακολούθηση Προϋπολογισμού

Ευρυζωνικότητα και Εθνικό Δίκτυο FFTH

E-Καλλικράτης και Σύστημα διαχείρισης αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Επιπλέον, στην ατζέντα περιλαμβάνονται δράσεις για γεωδεδομένα και υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα, εθνικά μητρώα, Εθνική Υπηρεσία Ταυτοποίησης και Αυθεντικοποίησης, Υπολογιστικές Υποδομές (cloud computing), σχολείο, Πανεπιστήμιο της Γνώσης, πολιτιστικό-τουριστικό περιεχόμενο, περιουσία Δημοσίου, ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη φορολογική δικαιοσύνη, δημιουργία-έναρξη επιχείρησης σε ένα βήμα, Ψηφιακή Δικαιοσύνη, Ανοιχτά Δημόσια Δεδομένα, αξιοποίηση έργων του Γ΄ΚΠΣ και, τέλος, για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων.

Η αρμόδια υποστηρικτική επιτελική ομάδα που συστήθηκε και λειτουργεί σε συνεργασία του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με το γραφείο του πρωθυπουργού, έχει ξεκινήσει τις πρώτες συναντήσεις τον Ιούλιο και ήδη προχωρά στο δεύτερο κύκλο συναντήσεων, με στόχο έως τις 30 Σεπτεμβρίου να υπάρχει ξεκάθαρη αποτύπωση των δράσεων, των βημάτων και του βαθμού υλοποίησης του κάθε βήματος, των υπεύθυνων υλοποίησης, καθώς και σαφή χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης.

Σημειώνεται δε στην ανακοίνωση ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα δημοσιευθεί και η πρώτη αναφορά προόδου υλοποίησης των δράσεων στο Διαδίκτυο.

Η λειτουργία της εν λόγω ομάδας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με όλους τους αρμόδιους γενικούς και ειδικούς γραμματείς που σχετίζονται με δράσεις τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, για τον καλύτερο συντονισμό της υλοποίησής τους.

Ειδικότερα, η ομάδα πραγματοποιεί τακτές προγραμματισμένες συναντήσεις με τους για κάθε δράση αρμόδιους γραμματείς και τους συνεργάτες τους, για την αποτύπωση της κατάστασης υλοποίησης της κάθε δράσης.

Ακόμη, υλοποιεί σύστημα επιτελικής παρακολούθησης των δράσεων με ανάλυση σε επιμέρους στάδια, από το οποίο θα προκύπτει μηνιαία αναφορά, η οποία θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και, τέλος, δημιουργεί μηνιαία αναφορά προόδου, ώστε σε περιπτώσεις καθυστερήσεων να γίνονται έγκαιρες παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk