Κατάληψη από δαίμονες και ξωτικά

Για ένα τριήμερο, από σήμερα και όλο το Σαββατοκύριακο, η χώρα θα ζει στον κόσμο της… μαγείας. Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά επιστρατεύονται και καταλαμβάνουν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία θα είναι ανοικτά για το κοινό με γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η μαγεία, μυστηριώδης και διαχρονική, διφορούμενη και περιθωριακή, επισήμως απορριπτέα αλλά πάντα παρούσα και ευπροσάρμοστη, προσφέρεται ως ένα ευχάριστο θέμα για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για ένα τριήμερο, από σήμερα και όλο το Σαββατοκύριακο, η χώρα θα ζει στον κόσμο της… μαγείας. Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά επιστρατεύονται και καταλαμβάνουν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία θα είναι ανοικτά για το κοινό με γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η μαγεία, μυστηριώδης και διαχρονική, διφορούμενη και περιθωριακή, επισήμως απορριπτέα αλλά πάντα παρούσα και ευπροσάρμοστη, προσφέρεται ως ένα ευχάριστο θέμα για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Βασικός στόχος του εορτασμού άλλωστε, στον οποίο η Ελλάδα μετέχει για 16η χρονιά, είναι η ενίσχυση της συνείδησης της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού. Σε 47 χώρους λοιπόν, θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια, μουσικές και παραμύθια προτείνουν έναν διαφορετικό και ευχάριστο τρόπο συνομιλίας με το παρελθόν και τα ίχνη του, από την αρχαιότητα ως και τον βυζαντινό κόσμο. Λόγια ακατάληπτα στους αδαείς ή στους αμύητους, επικλήσεις σε δυνάμεις και θεότητες σκοτεινές, άτομα (οι μάγοι) που βρίσκονται στο περιθώριο του κοινωνικού σώματος, μέσα αντιμετώπισης της μαγείας. Ολα αυτά μαζί και άλλα πολλά ανιχνεύονται στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος είναι η αναζήτηση της προέλευσης αυτού του φαινομένου και των αιτιών της διάρκειάς του μέσα στους αιώνες ως μια αυταπάτη του ανθρώπου ότι μπορεί να συμμετάσχει σε υπερφυσικές πηγές εξουσίας, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.

Πού θα «μαγευτείτε»
\336 Στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα μια έκθεση μιλάει για τους «Δεσμούς μαγείας», ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλοπάππου αναδεικνύεται ως «το μεγαλύτερο κέντρο ξωτικών» με αφηγήσεις παραμυθιών και χοροθεατρικά δρώμενα.

\336 Στο Ναυτικό Μουσείο του Πειραιά θα γίνουν διηγήσεις με θέμα «Θεοί, δαιμόνια και μάγισσες της θάλασσας».

\336 Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται έκθεση με θέμα «Μαγεία και θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες».

\336 Στη Ροτόντα (Ναός Αγ. Γεωργίου) της Θεσσαλονίκης θα προβληθούν «Οι μαγεμένες», ένα βίντεο με θέμα τον λαϊκό θρύλο για τα γλυπτά της στοάς των ειδώλων της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης και την αρπαγή τους.

\336 Στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί… μαγειρεύουν: «Μάγισσα μάγισσα, τι μαγειρεύεις;» είναι ο τίτλος των δημιουργικών εργαστηρίων.

\336 Στην Κέρκυρα, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, παρουσιάζονται τα «Μαγικά πλάσματα της Ανατολής: Κινέζικος Δράκος».

\336 Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα παρουσιάζεται η έκθεση «Ευχές, κατάρες και μαγγανείες στη χριστιανική Μεσσηνία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk