Αποσύρεται από την Ευρώπηφάρμακο για το διαβήτη λόγω παρενεργειών

Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι το φάρμακο αυξάνει το κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Η FDA ενέκρινε για πρώτη φορά την κυκλοφορία του φαρμάκου το 1999 και έγινε το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις διεθνώς για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Το φαρμακευτικό σκεύασμα για το διαβήτη Avandia θα αποσυρθεί από την αγορά της Ευρώπης καθώς υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι αυξάνει το κίνδυνο εμφράγματος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Η υπηρεσία αναφέρει ότι το Avandia «θα σταματήσει να διατίθεται στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες».

Οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές, όπου επίσης κυκλοφορεί το φάρμακο, είχαν αποφασίσει να περιοριστεί σημαντικά η πρόσβαση στο συγκεκριμένο φάρμακο αλλά δεν προχώρησαν στην καθολική απαγόρευση του.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι το φάρμακο θα διατίθεται σε νέους ασθενείς μόνο στην περίπτωση που δεν μπορούν να ελέγξουν το διαβήτη τους με άλλα σκευάσματα.

«H FDA παίρνει αυτή την πρωτοβουλία για να προστατέψει τους ασθενείς, μετά από προσεκτικές προσπάθειες εκτίμησης των ωφελημάτων και των κινδύνων», δήλωσε η επίτροπος Μάργκαρετ Χάμπουργκ.

Η FDA ενέκρινε για πρώτη φορά την κυκλοφορία του φαρμάκου το 1999 και έγινε το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις διεθνώς για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Το σκεύασμα κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk