Τα αντιψυχωτικά φάρμακα συνδέονται με θρομβώσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ Μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει ότι τα αντιψυχωτικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές, πιο επικίνδυνα είναι τα αντιψυχωτικά φάρμακα νέας γενιάς και όχι τα παλαιότερα. Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι τα αντιψυχωτικά φάρμακα σχετίζονται με την ανάπτυξη θρομβώσεων και η νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ σε δείγμα 25.000 ατόμων επιβεβαιώνει αυτές τις υποψίες. Βέβαια οι ερευνητές έσπευσαν να τονίσουν ότι ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων από τη λήψη αντιψυχωτικών φαρμάκων και μόνο είναι πολύ μικρός.

Τα αντιψυχωτικά  φάρμακα  συνδέονται  με θρομβώσεις | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει ότι τα αντιψυχωτικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές, πιο επικίνδυνα είναι τα αντιψυχωτικά φάρμακα νέας γενιάς και όχι τα παλαιότερα.

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι τα αντιψυχωτικά φάρμακα σχετίζονται με την ανάπτυξη θρομβώσεων και η νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ σε δείγμα 25.000 ατόμων επιβεβαιώνει αυτές τις υποψίες. Βέβαια οι ερευνητές έσπευσαν να τονίσουν ότι ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων από τη λήψη αντιψυχωτικών φαρμάκων και μόνο είναι πολύ μικρός. Οπως αναφέρουν, για 10.000 άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωτικά φάρμακα εκείνοι που κινδυνεύουν να αναπτύξουν θρομβώσεις εξαιτίας των φαρμάκων δεν είναι περισσότεροι από 5-10 ασθενείς.

Αυτό πάντως που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές είναι το γεγονός ότι πιο επικίνδυνα για την ανάπτυξη θρόμβων δεν είναι τα παλαιότερα φάρμακα αλλά αυτά της νέας γενιάς, τα οποία είναι γνωστά ως «άτυπα».

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα άτυπα αντιψυχωτικά έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν θρομβώσεις σε σχέση με τα παλαιότερα, ενώ επίσης διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι πολύ μεγαλύτερος το πρώτο διάστημα λήψης των αντιψυχωτικών φαρμάκων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk