Νέα ΔημοκρατίαΚατάπιαν την ανταρσία Καμμένου

Τα στραβά μάτια στην ανταρσία του κ. Π.Καμμένου έκανε χθες η Ρηγίλλης, καθώς 24 ώρες μετά τη διαγραφή Σκυλακάκη αποφάσισε να μην τον τιμωρήσει, ούτε καν με επίπληξη, όταν ο πρώην υφυπουργός αρνήθηκε να υπερψηφίσει διάταξη στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε νέο γύρο γκρίνιας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αιρετική εμφάνιση του πρώην υπουργού κ.

Τα στραβά μάτια στην ανταρσία του κ. Π.Καμμένου έκανε χθες η Ρηγίλλης, καθώς 24 ώρες μετά τη διαγραφή Σκυλακάκη αποφάσισε να μην τον τιμωρήσει, ούτε καν με επίπληξη, όταν ο πρώην υφυπουργός αρνήθηκε να υπερψηφίσει διάταξη στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε νέο γύρο γκρίνιας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αιρετική εμφάνιση του πρώην υπουργού κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου . Ταυτόχρονα επισκιάζει τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει και πάλι να εκπέμψει μηνύματα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα αμφισβήτησής του.

Ο κ. Καμμένος δοκίμασε χθες τα όρια και τις αντοχές του κ. Σαμαρά, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις άδειες των φορτηγών, προκαλώντας αναστάτωση στο εσωτερικό της ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας ψήφισαν «ναι».

Το «όχι» του κ. Καμμένου επί της αρχής του νομοσχεδίου και κυρίως η διαφορετική αντιμετώπιση από την ηγεσία του κόμματος, εν αντιθέσει με τον κ. Σκυλακάκη που διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες, πυροδότησαν ποικίλες συζητήσεις. Υψηλόβαθμα στελέχη της κομματικής πυραμίδας επιχείρησαν να χαμηλώσουν τους τόνους, καθώς μια δεύτερη διαγραφή εντός 24 ωρών εκτιμάται πως θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα. Πολλοί μιλούσαν για την αυτονομία των βουλευτών, ενώ είναι χαρακτηριστική η φράση του Γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρ.Λυκουρέντζου ότι η διαφοροποίηση του κ. Καμμένου «δεν συνιστά σύγκρουση σε κομματικά στρατηγικό σημείο».

Η διαφορετική στάση της Ρηγίλλης έναντι του κ. Καμμένου έδωσε αφορμή στους υποστηρικτές της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να επικρίνουν τη στάση της ΝΔ και να μιλήσουν για «περίεργες αποφάσεις», αλλά και για «προγραφή» του κ. Σκυλακάκη. Αντίθετα, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη δεν θέλησαν να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην κίνηση του κ. Καμένου, λέγοντας στο παρασκήνιο ότι «οι “ντορικοί” καλλιεργούν κλίμα αναστάτωσης και επιθυμούν την εσωκομματική αναταραχή».

Η εξέλιξη με τον κ. Καμμένο δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πολλών βουλευτών ότι πλέον θα είναι πιο απελευθερωμένοι. Αρκετοί λένε ότι δεν θα διστάζουν να λένε την άποψή τους και- γιατί όχι, όπως διευκρινίζουν- να ψηφίζουν αντίθετα από την επίσημη θέση της ΝΔ, αφού υπάρχει το προηγούμενο με τη στάση του κ. Καμμένου.

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος- που είχε συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο κ. Δ.Αβραμόπουλο ο οποίος δεν του ζήτησε «κομματική πειθαρχία»ήταν ιδιαίτερα επιθετικός στην ομιλία του στη Βουλή και λίγο αργότερα δικαιολογήθηκε στους δημοσιογράφους: «Δεν μπορώ να συναινέσω- αν και δεν διαφωνώ με το κόμμα μου- και να εγκρίνω μια πολιτική που επιστρέφει τη χώρα στα αφεντικά του παρελθόντος και στην τρόικα». Μάλιστα έλεγε πως αν υπήρχε θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που δεν του είχε διευκρινιστεί, θα ψήφιζε το νομοσχέδιο.

Ρουκέτα Σπηλιωτόπουλου κατά των διαγραφών
Πολιτικές ρουκέτες προς τη Ρηγίλλης έριξε ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, επικρίνοντας με έμμεσο τρόπο τις διαγραφές, μιλώντας (Ρ/Σ Βήμα 99,5) για μια παράταξη μεγάλη, ανοιχτή, δημοκρατική, πολυσυλλεκτική που μπορεί να συνθέτει ακόμη και τις διαφορετικές απόψεις. «Θα ήθελα το όπλο της διαγραφής να είναι το ύστατο μέσο που καταφεύγει η οποιαδήποτε ηγεσία» τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση του κ. Σαμαρά (για τον κ. Σκυλακάκη) να μην είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών από το παρελθόν, εννοώντας τη σύγκρουση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, που γευμάτισε πρόσφατα με την κυρία Μπακογιάννη και δεν εμφανίστηκε στην ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, επέκρινε και την παλαιότερη στάση της ΝΔ να παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπαιδίου μίλησε για «θρησκοληψία» και «συντηρητισμό» που επικράτησαν και καθόρισαν τη στάση της τότε κυβέρνησης. Παράλληλα, αφού ομολόγησε πως δεν είναι καθόλου υπερήφανος για το 1989, υπερασπίστηκε τον κ. Καραμανλή, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα, λέγοντας ότι «είναι προσβολή όχι μόνο στην πολιτική αισθητική, αλλά και στη μνήμη του λαού, να σύρεται ένας πρώην πρωθυπουργός στην Προανακριτική Επιτροπή».

Υπόμνημα Καραμανλή για το Βατοπαίδι

Μ ε υπόμνημα αναμένεται να απαντήσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής (φωτογραφία), ο οποίος θα κινηθεί στη γραμμή «ό,τι είχα να πω το είπα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα επισημαίνει ότι έχει αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και θα ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών. Ακόμη δεν αποκλείεται να επικρίνει, με έμμεσο τρόπο, όσους επιτίθενται εναντίον στενών συνεργατών του που εμπλέκονται στην υπόθεση. Με τη συγγραφή του υπομνήματος ασχολείται προσωπικά ο κ. Καραμανλής, αν και δέχεται πολλές εισηγήσεις για το περιεχόμενό του. Το υπόμνημα δεν θα αποσταλεί σήμερα, καθώς συνεδριάζει η ΚΟ, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να γίνει αύριο.

Διαμάχη με Σκυλακάκη για την έδρα στην Ευρωβουλή
Ν α παραδώσει την έδρα ζητεί από τον κ. Θ. Σκυλακάκη η ΝΔ, αλλά ο ευρωβουλευτής αρνείται και δηλώνει πως θα παραμείνει στις τάξεις του ΕΛΚ. Από τη Ρηγίλλης αφηνόταν να διαρρεύσει ότι «υπάρχει μεγάλο ηθικό και πολιτικό θέμα με τον κ. Σκυλακάκη και την επιμονή του να κρατήσει την έδρα» και η προειδοποίηση ήταν σαφής: «Οι ευρωβουλευτές διορίζονται. Δεν εκλέγονται. Θα πρέπει να επιστρέψει στη ΝΔ- όπου και ανήκει- την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο» . Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η ΝΔ πιθανότατα δεν θα επιδιώξει την αποπομπή του κ. Σκυλακάκη από την ομάδα του ΕΛΚ, καθώς όπως αποκάλυψε χθες «Το Βήμα», η διαδικασία αποβολής του είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Ως εκ τούτου περιορίζεται να εγείρει ηθικό ζήτημα, όπως έπραξε με δηλώσεις της και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. «Θα κρατήσω την εντολή που μου δόθηκε ως το τέλος της θητείας μου» είπε ο ευρωβουλευτής, ενώ η πολιτική του φίλη κυρία Ντόρα Μπακογιάννη άδραξε την ευκαιρία και κατήγγειλε τον κ. Σαμαρά ότι μετατρέπει τη ΝΔ σε «απολύτως απολυταρχικό κόμμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική