ΑΠΟΨΗ

Τα επτά ψηφιακά αμαρτήματα

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα εντείνεται η συζήτηση για την προσαρμογή μας στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Κεντρικά στην Ευρώπη σχεδιάζεται η στρατηγική για την επόμενη δεκαετία. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα επιχειρείται να διαμορφωθεί μια νέα ατζέντα για την κοινωνία της γνώσης, ευελπιστώντας στην υπέρβαση της σημερινής «μνημονιακής» περιόδου. Ωστόσο πυκνά σύννεφα μαζεύονται πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο, μεταβάλλοντας τις γραμμές των χρονικών οριζόντων σε ένα καταθλιπτικό τοπίο στην ομίχλη.

Τα επτά ψηφιακά αμαρτήματα | tovima.gr

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα εντείνεται η συζήτηση για την προσαρμογή μας στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Κεντρικά στην Ευρώπη σχεδιάζεται η στρατηγική για την επόμενη δεκαετία. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα επιχειρείται να διαμορφωθεί μια νέα ατζέντα για την κοινωνία της γνώσης, ευελπιστώντας στην υπέρβαση της σημερινής «μνημονιακής» περιόδου. Ωστόσο πυκνά σύννεφα μαζεύονται πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο, μεταβάλλοντας τις γραμμές των χρονικών οριζόντων σε ένα καταθλιπτικό τοπίο στην ομίχλη. Οπως διαπιστώνεται στην εισηγητική έκθεση για την Ψηφιακή Ευρώπη του 2020, η κρίση έχει εκμηδενίσει χρόνια οικονομικής και κοινωνικής προόδου και έχει αποκαλύψει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός έχει ενταθεί και άλλες γεωπολιτικές διαμορφώσεις διεκδικούν την τεχνογνωσιακή πρωτοκαθεδρία. Είναι χαρακτηριστική η υστέρηση στις υποδομές: στην Ευρώπη σημειώνεται διείσδυση δικτύων οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας μόλις 1%, ενώ στην Ιαπωνία 12% και στη Νότια Κορέα 15%. Μεγάλη υστέρηση εμφανίζεται και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Παρατηρείται μάλιστα το παράδοξο, για τους Ευρωπαίους συχνά να είναι ευκολότερη η διασυνοριακή συναλλαγή με μια επιχείρηση των ΗΠΑ από ό,τι με μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας!

Τι εμποδίζει όμως την Ευρώπη σήμερα να κινηθεί αποτελεσματικά στο ανταγωνιστικό πεδίο της ψηφιακής εποχής; Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που καθυστερούν την ανάπτυξη και τείνουν να μετατρέψουν την ευρωπαϊκή ήπειρο σε ουραγό της υπερατλαντικής Δύσης και της Απω Ανατολής;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ανάμεσα στο σήμερα και στο μέλλον στέκονται επτά μεγάλα εμπόδια-αμαρτήματα της προηγούμενης εικοσαετίας που απειλούν να στερήσουν από τους Ευρωπαίους τα αγαθά της ψηφιακής εποχής. Και αυτά είναι:

Πρώτον, η σημαντική έλλειψη ψηφιακού γραμματισμού και δεξιοτήτων.

Δεύτερον, η έλλειψη επενδύσεων σε δίκτυα.

Τρίτον, οι κατακερματισμένες ψηφιακές αγορές.

Τέταρτον, η έλλειψη διαλειτουργικότητας ανάμεσα στα ψηφιακά συστήματα.

Πέμπτον, ο φόβος του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της κακής χρήσης των προσωπικών δεδομένων.

Εκτον, η αναποτελεσματική πολιτική έρευνας και καινοτομίας.

Εβδομον, η ελλιπής αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που επιδεινώνονται σε ολόκληρη τη σημερινή Ευρώπη.

Η αναγνώριση αυτών των επτά προβλημάτων ως των σημαντικότερων προτεραιοτήτων για την Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας σηματοδοτεί και μια νέα αντίληψη για την πορεία προς την ψηφιακή εποχή: Οτι η οικοδόμηση της κοινωνίας της γνώσης δεν είναι ένα άθροισμα έργων πληροφορικής, όπως έτεινε να είναι η κυρίαρχη αντίληψη την προηγούμενη εικοσαετία. Αντίθετα, ήταν και είναι έργο ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής, το οποίο απαιτεί εμπνευσμένη ενορχήστρωση όλων των τομέων κυβερνητικής δράσης. Και αυτή θα είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για όλες τις κυβερνήσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου.

jgiannarakis@in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες