γνωμη

Δείπνος στο Βερολίνο

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συνέφαγε χθες το βράδυ στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σήμερα επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. O δείπνος αλλά και το σημερινό ραντεβού του κ. Παπακωνσταντίνου στη Φραγκφούρτη μετέφεραν πλήθος φημών στην Αθήνα και πολλοί συνέδεσαν τις επαφές με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με σκοπό την ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συνέφαγε χθες το βράδυ στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σήμερα επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

O δείπνος αλλά και το σημερινό ραντεβού του κ. Παπακωνσταντίνου στη Φραγκφούρτη μετέφεραν πλήθος φημών στην Αθήνα και πολλοί συνέδεσαν τις επαφές με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με σκοπό την ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι οι συζητήσεις αφορούσαν την επιμήκυνση του χρέους των 110 δισ. ευρώ έναντι της τρόικας, η τριετής διάρκεια και το μέγεθος του οποίου διατηρουν μόνιμη την καχυποψία από τις αγορές για τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι όντως ο μικρός χρονικός ορίζοντας του συγκεκριμένου δανείου συνιστά πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση και είναι επίσης αλήθεια ότι τροφοδοτεί την καχυποψία των αγορών, οι οποίες ευλόγως διαπορούν πώς μια ταλαιπωρημένη οικονομία θα είναι σε θέση να αρχίσει να αποπληρώνει τα συγκεκριμένα υπέρογκα δάνεια σε τόσο βραχύ διάστημα.

Είναι επίσης ακριβές ότι το θέμα έχει συζητηθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο και έχουν υπάρξει συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του συγκεκριμένου μεγάλου δανείου τουλάχιστον για άλλα τρία χρόνια. Και είναι προφανές ότι από την παρερμηνεία αυτών των συζητήσεων γίνεται λόγος για την επιμήκυνση της εποπτείας των ξένων επί της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον ως το 2016.

Οπως και να έχει, πάντως, είναι εξαιρετικά πρώιμο να συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ίσως επιζήμιο για την ελληνική υπόθεση. Εχουν περάσει μόλις πέντε μήνες από την υπογραφή του μνημονίου και μικρό μόνο μέρος των υποχρεώσεων που ανελήφθησαν έχει ικανοποιηθεί. Υπενθυμίζεται μάλιστα σε όσους έχουν ασθενή μνήμη ότι χρειάστηκε πολύς κόπος για να πεισθούν τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών να ψηφίσουν τη χορήγηση των δανείων προς την Ελλάδα. Είναι επίσης γνωστό ότι η Σλοβακία δεν ψήφισε και επιμένει να αρνείται τη συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα υπέρ της χώρας μας. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο στις παρούσες συνθήκες να ζητηθεί από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης να ψηφίσουν μια ευνοϊκή για μας αναθεώρηση των δανειακών συμβάσεων.

Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση πριν κάνει οτιδήποτε είναι υποχρεωμένη να επιμείνει στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, να διαμορφώσει πρώτα βεβαιότητες εξόδου από την κρίση και όταν οι συνθήκες ωριμάσουν θα μπορεί από θέση ισχύος να θέσει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Επί του παρόντος οφείλει να δείξει ότι μπορεί να επαναφέρει την οικονομία σε κύκλο ενάρετο και βεβαίως να πείσει τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και την κοινωνία ότι η σωτηρία της χώρας δεν είναι υπόθεση ενός έτους, όπως ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς, αλλά μακράς και επίπονης προσπάθειας πολλών ετών.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk