Τα ασφαλιστικά ταμεία μπαίνουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής

Την πρόθεσή τους να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχαν χθες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη . Οπως επισήμαναν σχετικά, οι διαχειριστές των διαθεσίμων και της περιουσίας τους έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της ρευστοποίησης άλλων θέσεών τους, για την εξασφάλιση των 310 εκατ.

Την πρόθεσή τους να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχαν χθες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη .

Οπως επισήμαναν σχετικά, οι διαχειριστές των διαθεσίμων και της περιουσίας τους έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της ρευστοποίησης άλλων θέσεών τους, για την εξασφάλιση των 310 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την αγορά των νέων μετοχών και των ομολογιών που αντιστοιχούν στο ύψος της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 16,7%.

Σημειώνεται ότι την τελευταία τετραετία το ποσοστό αυτό έχει συρρικνωθεί μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν, υποχωρώντας σχεδόν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στην τρέχουσα αύξηση ωστόσο, στη διοίκηση της Εθνικής δεν αποκλείουν ακόμη και την ενίσχυση του παραπάνω ποσοστού, εφόσον τους δοθεί αυτή η δυνατότητα. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά από την τράπεζα, οι όροι της επικείμενης συνδυασμένης έκδοσης θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί και ως εκ τούτου τα Ταμεία θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν πάση θυσία την απαιτούμενη ρευστότητα. Εξάλλου, κύκλοι από την Εθνική υπογραμμίζουν ότι αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, γεγονός που αποτυπώνεται στην πολύ καλή συμπεριφορά του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ από την περασμένη Δευτέρα. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, μεγάλο μέρος των εντολών αγοράς τις τελευταίες ημέρες προέρχεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ανάγκες της τρέχουσας αύξησης θα εκδοθούν 121.408.315 νέες μετοχές, με αναλογία 1 νέα για κάθε 5 παλαιές και τιμή διάθεσης τα 5,20 ευρώ και 227.640.590 ομολογίες, με αναλογία 3 ομολογίες για κάθε 8 παλαιές, με ονομαστική αξία, τιμή διάθεσης και τιμή μετατροπής ομολογίας τα 5,20 ευρώ. Κάθε ομολογία είναι μετατρέψιμη σε 1 μετοχή. Τα δικαιώματα θα διαπραγματεύονται από τις 27.9.2010 ως και τις 5.10.2010, ενώ η περίοδος άσκησής τους θα λήξει στις 11.10.2010.

Στο ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας αναφέρεται ότι τα χρήματα που θα αντληθούν θα ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ δεν αποκλείεται η εξαγορά άλλης τράπεζας αν παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk