«Σύμφωνο» με τις τράπεζες για ρευστότητα στην αγορά

Με νέα, τριμερή χρηματοδοτικά εργαλεία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να βγάλει από το τέλμα την αγορά. Χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έδωσε τη διαβεβαίωση στους εμπόρους ότι σύντομα θα προχωρήσει στη σύναψη ενός «συμφώνου ρευστότητας» με τις τράπεζες τις οποίες χαρακτήρισε « γερασμένες» . Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εγγυοδοτικών κεφαλαίων (νέο ΤΕΜΠΜΕ) που θα αποτελούν τη βάση για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Με νέα, τριμερή χρηματοδοτικά εργαλεία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να βγάλει από το τέλμα την αγορά. Χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έδωσε τη διαβεβαίωση στους εμπόρους ότι σύντομα θα προχωρήσει στη σύναψη ενός «συμφώνου ρευστότητας» με τις τράπεζες τις οποίες χαρακτήρισε « γερασμένες» . Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εγγυοδοτικών κεφαλαίων (νέο ΤΕΜΠΜΕ) που θα αποτελούν τη βάση για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Εκτός της εγγύησης του κράτους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα έχουν συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα καλύπτεται από τις τράπεζες. Πρόκειται για το σχέδιο που επεξεργαζόταν τουπουργείο Ανάπτυξης από το καλοκαίρι, αλλά δεν προχώρησε. Στη νέα φάση και με τη νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο της αγοράς, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, εν όψει μάλιστα και του δεύτερου πακέτου στήριξης των τραπεζών και της οικονομίας που θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ. Για να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ροή προς την αγορά ο υπουργός είπε ότι προϋποτίθεται να έχει συναφθεί ένα «σύμφωνο ανάπτυξης» με τις επιχειρήσεις, τους φορείς και το σύνολο της αγοράς. Και περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στην αγορά με τα μελανότερα χρώματα.

Στην ομιλία του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας του Εμπορίου στάθηκε στο πλευρό των εμπόρων. Περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « η αγορά βιώνει με έναν τρόπο δραματικό τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η έλλειψη ρευστότητας μετατρέπεται καθημερινά σε έναν εφιάλτη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πραγματικότητα αποτυπώνεται σε χαμηλούς τζίρους και “λουκέτα”. Δεν τρέφουμε καμία ψευδαίσθηση και καμία αυταπάτη για τη σκληρή αυτή πραγματικότητα », φροντίζοντας ωστόσο να τονίσει: « Δηλώνουμε ότι δεν θα καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια ».

«Γερασμένο το τραπεζικό σύστημα»

Και πρόσθεσε: « Σε αυτό το πλέγμα των προβλημάτων έρχεται να προστεθεί και ένα σύνολο ακατάλληλων και ξεπερασμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων, μαζί με ένα γερασμένο τραπεζικό σύστημα ». Χαρακτήρισε την Ελλάδα «πρωταγωνιστή της ήσσονος προσπάθειας, της εσωστρέφειας» και την ελληνική οικονομία «οικονομία του παρασιτισμού» με «εύκολη και ρηχή ανάπτυξη» που «σπατάλησε πολλές φορές πόρους επιδοτώντας αγνώστου ποιότητας και αποδοτικότητας επενδυτικά σχέδια και επιχειρήσεις».

Ετσι «δημιουργήσαμε μια αγορά γεμάτη αδικίες και στρεβλώσεις, που πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» . Ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πόροι και το έμψυχο δυναμικό για να πετύχουμε».

Προήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν γνωστές «όλες οι αποφάσεις μας και τα σχέδια νομοθετικών πρωτοβουλιών που απαιτούνται για τη θεσμική οργάνωση της αγοράς, τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου του υγιούς ανταγωνισμού και των τιμών, την προστασία του καταναλωτή και την αναβάθμιση των εργαλείων, που η ελληνική δημοκρατία έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια για να υπηρετούν τον ανταγωνισμό και τις δίκαιες τιμές».

Και παράλληλα είπε ότι «θα δημιουργήσουμε ένα μεγάλο σύμφωνο ανάπτυξης, μαζί με τον εμπορικό κόσμο της χώρας, τους επιχειρηματίες, τους βιοτέχνες, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, τους καινοτόμους επιχειρηματίες».

Το οποίο θα συνοδεύεται από «ένα σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες, όπως επίσης και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ήδη άρχισαν και διαμορφώνονται και τις επόμενες εβδομάδες θα είναι όλα σε πλήρη εξέλιξη και πλήρη εφαρμογή. Ετσι, η εμπορική επιχείρηση και οι άλλες μορφές επιχειρήσεων, είτε αφορούν προϊόντα είτε αφορούν υπηρεσίες, να μπορούν να έχουν εύκολη, γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στη χρηματοδότηση». Και σημείωσε ότι «σημαντικό και ελπιδοφόρο θετικό στοιχείο που θέλω να αναφέρωείναι ότι οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις είναι αδάνειστες (το 51%) και αυτό είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο και πάρα πολύ υγιές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία