Σχέδιο για ευρυζωνική πρόσβαση σε όλους τους Ευρωπαίους

Διπλασιασμό των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία προβλέπει πρόταση για την Ψηφιακή Ευρώπη του 21ου αιώνα που παρουσίασαν εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης «Κοινωνία των Πληροφοριών και ΜΜΕ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Το σχέδιο που τιτλοφορείται «Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη» (Digital Αgenda for Εurope) προβλέπει και σημαντική επιτάχυνση της ουσιαστικής χρήσης του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας.

Σχέδιο για ευρυζωνική πρόσβαση  σε όλους τους Ευρωπαίους | tovima.gr

Διπλασιασμό των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία προβλέπει πρόταση για την Ψηφιακή Ευρώπη του 21ου αιώνα που παρουσίασαν εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης «Κοινωνία των Πληροφοριών και ΜΜΕ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Το σχέδιο που τιτλοφορείται «Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη» (Digital Αgenda for Εurope)

προβλέπει και σημαντική επιτάχυνση της ουσιαστικής χρήσης του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας. Για να επιτευχθεί αυτό, έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, όπως:

Ευρυζωνική πρόσβαση για όλους τους Ευρωπαίους ως το 2012.

Διαμόρφωση ενιαίας ψηφιακής αγοράς, όπου το 2015 θα πραγματοποιεί συναλλαγές το 50% των Ευρωπαίων.

Μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και του ποσοστού των πολιτών που δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κάτω του 15%.

Ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα του πληθυσμού.

Διπλασιασμός των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία.

Αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κ. Γληνός και οι κυρίες Βιβή Μίχου και Νάνσυ Πασκάλ, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το «Ψηφιακό Θεματολόγιο» και να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους εγχώριων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ η επίσκεψή τους ολοκληρώθηκε με παρουσίαση της δράσης σε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το Ψηφιακό Θεματολόγιο, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφέτος τον Μάιο, αποτελεί την πρώτη από τις επτά ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», οι οποίες αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί στο σύνολό τους ως τις αρχές του 2011. Σε αυτά τα επτά πεδία, όπως είπε ο κ. Γληνός, προβλέπεται στο μέλλον η υλοποίηση συνολικά 101 δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις οποίες οι 31 θα είναι νομοθετικού περιεχομένου.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι ελληνικοί φορείς και οι κυβερνητικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να ενημερωθούν για το Ψηφιακό Θεματολόγιο. Η κυρία Μίχου επεσήμανε ότι γενικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην υλοποίηση του Ψηφιακού Θεματολογίου από τα κράτη-μέλη και αυτό τονίστηκε στις ελληνικές Αρχές και στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να ενισχυθεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τόνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική «εθνική» ψηφιακή ατζέντα ουσιαστικά έχουν κοινούς στόχους και επεσήμανε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο της χώρας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Μάιο του 2011.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk