Ο Ομπάμα «χάνει» τον Σάμερς

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ο Λόρενς Σάμερς. Πρόκειται για την τρίτη αποχώρηση στενού συνεργάτη του αμερικανού προέδρου, και μάλιστα στον νευραλγικό τομέα της οικονομίας. Τον περασμένο Ιούλιο αποχώρησε ο διευθυντής προϋπολογισμού Πίτερ Ορζαγκ και στις αρχές Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του προέδρου Κριστίνα Ρόμερ. Η αποχώρηση του Σάμερς, στα τέλη του έτους, αφήνει το οικονομικό επιτελείο του Λευκού Οίκου με ουσιαστικά έναν «άνθρωπο του προέδρου»: τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ο Λόρενς Σάμερς. Πρόκειται για την τρίτη αποχώρηση στενού συνεργάτη του αμερικανού προέδρου, και μάλιστα στον νευραλγικό τομέα της οικονομίας.

Τον περασμένο Ιούλιο αποχώρησε ο διευθυντής προϋπολογισμού Πίτερ Ορζαγκ και στις αρχές Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του προέδρου Κριστίνα Ρόμερ. Η αποχώρηση του Σάμερς, στα τέλη του έτους, αφήνει το οικονομικό επιτελείο του Λευκού Οίκου με ουσιαστικά έναν «άνθρωπο του προέδρου»: τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Στον αμερικανικό Τύπο ξεκίνησαν τα σενάρια για τον νέο επικεφαλής αντικαταστάτη του επιφανούς καθηγητή της Πολιτικής Οικονομίας, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στο Χάρβαρντ.

Λέγεται ότι ο Σάμερς είχε εξαρχής εξηγήσει στον Ομπάμα πως θα πρόσφερε τις υπηρεσίες του τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του. Ο πρώην υφυπουργός και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών του Κλίντον (από το 1999 ως το 2001) επιθυμούσε να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο Ομπάμα τού ζήτησε να μείνει ως τα τέλη του 2010 για να διαχειριστούν από κοινού την κρίση και ο Σάμερς δέχθηκε. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο του συνεργάτη του- «θα είμαι πάντοτε ευγνώμων που σε μια περίοδο μεγάλων κινδύνων για τη χώρα ένας άνδρας με την εμπειρία, την κρίση και την ακτινοβολία του Λάρι ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μου να ηγηθεί του οικονομικού συμβουλίου» είπε ο πρόεδρος.

O χι ότι η συνεργασία με τον Σάμερς είναι μια εύκολη υπόθεση.

Από το 1995 που είχε διοριστεί από τον Κλίντον υφυπουργός Οικονομικών του Ρόμπερτ Ρούμπιν ο «κ. καθηγητής» είχε δημιουργήσει αντιπαλότητες τόσο με τον επιχειρηματικό όσο και με τον πολιτικό κόσμο. Γιατί όταν αντιμετωπίζεις τον συνομιλητή σου με την υπεροψία του ακαδημαϊκού ή ακόμη και με τη σιγουριά της αυθεντίας, που σου δημιουργεί η αδιαμφισβήτητα λαμπρή θεωρητική σου κατάρτιση, προκαλείς αντιπάθειες και αντιπαλότητες. Ολοι πάντως αναγνώριζαν την ευφυΐα του. «Είναι φιλελεύθερος, είναι όμως και έξυπνος» είχε αποφανθεί ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος της αρμόδιας για τραπεζικά θέματα Επιτροπής της Γερουσίας Φιλ Γκραμ.

Ο ηλικίας 56 ετών σήμερα Λόρενς Σάμερς έγινε ο νεότερος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ- μόλις 28 ετών. Τα χρόνια της διακυβέρνησης Κλίντον το περιοδικό «Fortune» τον είχε συμπεριλάβει μεταξύ των τριών οικονομικών παραγόντων (οι άλλοι δύο ήταν ο τότε διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν και ο υπουργός Οικονομικών Ρούμπιν) που «κρατούν στα χέρια τους τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας» . Είναι προφανές πως και επί Ομπάμα είναι ο ιθύνων νους σε ό,τι αφορά τη χάραξη και την άσκηση οικονομικής πολιτικής. Είναι άλλωστε γιος δύο καθηγητών, ανιψιός δύο κατόχων Νομπέλ Οικονομίας και βραβευμένος το 1993 με το μετάλλιο «John Βates Clark» ως ο κορυφαίος αμερικανός οικονομολόγος κάτω των 40 ετών.

O άνθρωπος που θεωρείται ότι επηρέασε περισσότερο την επιστημονική σκέψη του Λόρενς Σάμερς είναι ο κεϊνσιανιστής θείος του, καθηγητής και νομπελίστας Πολ Σάμιουελσον. Οταν προ 15ετίας είχε «παγώσει» την ακαδημαϊκή καριέρα του για να ασχοληθεί με την πολιτική, κάποιοι είχαν πει ότι οι φιλοδοξίες του 40άρη, τότε, Σάμερς ήταν πολύ υψηλές. Και ότι οι αποφάσεις του εκπορεύονται από την εφηβική, ουμανιστική αντίληψη του ανθρώπου που θέλει «να σώσει τον κόσμο». Διαψεύστηκαν, αφού ο Σάμερς επέστρεψε σύντομα στο Χάρβαρντ, για να γίνει μάλιστα και πρόεδρος του ονομαστού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Είναι αλήθεια ότι και εκεί δημιούργησε πολλούς εχθρούς. Στην πολιτική όμως, παρά τον «ακαδημαϊκό δογματισμό», για τον οποίο έχει κατηγορηθεί, έχει οικοδομήσει μια φήμη «πραγματιστή».

Για διάδοχο του Σάμερς λέγεται ότι ο Ομπάμα σκέφτεται να διορίσει γυναίκαγια λόγους φυλετικού φιλελευθερισμού προφανώς. Ακούγεται το όνομα της πρώην διευθύνουσας συμβούλου της Χerox Αν Μαλκάχι. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του διευθύνοντος συμβούλου της Ηoneywell Ντέιβιντ Κόουτ και του προέδρου της Citigroup Ρίτσαρντ Πάρσονς.

Συμπέρασμα: Οι καθηγητές στα πανεπιστήμιά τους. Στον Λευκό Οίκο επιστρέφουν οι μάνατζερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk