«Μάχη» για την τόνωση των επενδύσεων

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως διαβεβαίωσε στη Βουλή, την Τετάρτη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος | tovima.gr

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως διαβεβαίωσε στη Βουλή, χθες, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας.

Ο προηγούμενος νόμος, είπε ο υφυπουργός, που ήταν ανενεργός ως το τέλος του Ιανουαρίου 2010, είχε μία φιλοσοφία που δεν ενίσχυε την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, «αλλά επιδοτούσε και ενίσχυε ό,τι εκινείτο και ό,τι πετούσε».

Με τον τρόπο αυτό, είπε, το 98% των αιτήσεων ήταν εγκεκριμένες, με αποτέλεσμα μία τεράστια δαπάνη και μία προβληματική στόχευση με 3.000 εκκρεμότητες σε ανέλεγκτες αιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι αυτή ακριβώς την απάντηση είχε πάρει όταν είχε αναλάβει η κυβέρνηση, που διαβεβαίωνε ότι μέχρι τον Ιούλιο η χώρα θα έχει νέο αναπτυξιακό νόμο, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται και να μην υπάρχει νόμος, ως να είναι συνειδητή η καθυστέρηση και να κόβονται πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με δεδομένο ότι ο νέος νόμος θα θέλει τουλάχιστον ένα χρόνο από την ψήφισή του για να εφαρμοστεί, υπογράμμισε ο βουλευτής, «η κυβέρνηση αναλίσκεται σε καυγάδες, ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τι δημόσιες επενδύσεις:»

«Εμάς μας ενδιαφέρει η έκρηξη της ανεργίας. Βασικό εργαλείο στην ύφεση είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που είναι 2 δις χαμηλότερο από όσα προέβλεπε ο δικός σας προϋπολογισμός», είπε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Ρήγας είπε ότι ο νόμος που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε φτάσει σε τελικό στάδιο μετά από μεγάλη διαβούλευση, αλλά το ζήτημα δεν είναι απλώς να ρίξεις χρήματα στην αγορά, αλλά να υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση ενεργοποίησης της οικονομίας και αναθέρμανσης της αγοράς.

Ακόμα, σημείωσε ότι σε περίοδο λιτότητας ήδη είναι υποθηκευμένος ο νέος νόμος, γιατί από τον προηγούμενο υπολείπονται 6 δις που θα πρέπει να δοθούν και για το λόγο αυτό, λόγω έλλειψης πόρων, θα τεθούν σε εφαρμογή νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία