Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Με συγκρατημένη άνοδο συνεχίστηκε η δεύτερη ημέρα αντίδρασης στο ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τη χθεσινή ημέρα, έπειτα από επτά συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Τον τόνο στην αγορά έδωσαν για μία ακόμη φορά οι τραπεζικές μετοχές, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο γενικός δείκτης της αγοράς, αν και άνοιξε με αρνητικό πρόσημο, κατάφερε γρήγορα να ανακάμψει και να κατοχυρώσει τις 1.

Με συγκρατημένη άνοδο συνεχίστηκε η δεύτερη ημέρα αντίδρασης στο ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τη χθεσινή ημέρα, έπειτα από επτά συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Τον τόνο στην αγορά έδωσαν για μία ακόμη φορά οι τραπεζικές μετοχές, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο γενικός δείκτης της αγοράς, αν και άνοιξε με αρνητικό πρόσημο, κατάφερε γρήγορα να ανακάμψει και να κατοχυρώσει τις 1.500 μονάδες. Τελικώς έκλεισε με άνοδο 0,38% στις 1.512,42 μονάδες, ενώ μέσα στην ημέρα είχε αναρριχηθεί ως και τις 1.519 μονάδες. Μειωμένη σε σχέση με χθες ήταν η αξία των συναλλαγών, η οποία δεν ξεπέρασε τα 78 εκατ. ευρώ. Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,43%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας υποχώρησε κατά 0,83%, ενώ ο Small Cap της μικρής είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, που έφτασαν το 1,26%.

Οπως τονίζουν αναλυτές, η καλή συμπεριφορά που έχει επιδείξει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τις δύο ημέρες μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετοχών, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Θετικό είναι και το γεγονός ότι έχουν κατευναστεί οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, μετά τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων που πραγματοποίησαν τα περιφερειακά κράτη-μέλη της.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε υποχώρηση του κινδύνου ρευστότητας που σχετίζεται με την αδυναμία χρηματοδότησής τους από τις διεθνείς αγορές. Πορτογαλία και Ιρλανδία κατάφεραν να συγκεντρώσουν με σχετική άνεση τα κεφάλαια που είχαν ως αρχικό στόχο, παρά το αρνητικό κλίμα και την ενισχυμένη αποστροφή για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έστω και αν το τελικό κόστος ήταν ελαφρώς αυξημένο.

Εν τούτοις, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι οι ανησυχίες παραμένουν έντονες, καθώς η οικονομική επιβράδυνση καθιστά δύσκολη την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ απειλεί με περαιτέρω επιδείνωση το δημόσιο χρέος. Ετσι, η δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας συνεχίζει να εμπνέει φόβους αφού το έλλειμμα στο οκτάμηνο διευρύνθηκε κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί ο γενικός δείκτης να έκλεισε σε θετικό έδαφος, ωστόσο οι περισσότερες μετοχές υποχώρησαν. Συγκεκριμένα, από τους 219 τίτλους που έκαναν πράξη, οι 58 ενισχύθηκαν έναντι 109 που σημείωσαν πτώση, ενώ 52 παρέμειναν αμετάβλητοι. Σε κλαδικό επίπεδο, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν το εμπόριο, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ταξίδια και η αναψυχή, και οι τηλεπικοινωνίες.

Μετοχές
* ΟΠΑΠ: Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος, εν αναμονή των εξελίξεων στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι ο οργανισμός θα βρεθεί σε θέση ισχύος υπό το νέο καθεστώς. Χθες, έκλεισε στο υψηλό ημέρας στα 11,47 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 2,90%.

* Αttica Βank: Πτωτικά κινήθηκε η τραπεζική μετοχή σε αντίθεση με τις περισσότερες μετοχές του κλάδου που ενισχύθηκαν ή κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στο 1 ευρώ, με πτώση που προσέγγισε το 3%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk