Μπαράκ Ομπάμα «Παιδιά, ξυπνήστε!»

«Κάνω ό,τι μπορώ, αλλά δεν είμαι και Θεός… Μη μας συγκρίνετε με τον Παντοδύναμο, συγκρίνετέ μας με τους άλλους!», δηλαδή με τους… Ρεπουμπλικανούς, ιδίως στα ζητήματα της οικονομίας, είπε χαριτολογώντας ο Μπαράκ Ομπάμα. Και με δεδομένο τον κίνδυνο να ηττηθούν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο και για ορισμένους κυβερνήτες Πολιτειών, τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του δικού του κόμματος: «Παιδιά, ξυπνήστε!».

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ «Κάνω ό,τι μπορώ, αλλά δεν είμαι και Θεός… Μη μας συγκρίνετε με τον Παντοδύναμο, συγκρίνετέ μας με τους άλλους!», δηλαδή με τους… Ρεπουμπλικανούς, ιδίως στα ζητήματα της οικονομίας, είπε χαριτολογώντας ο Μπαράκ Ομπάμα. Και με δεδομένο τον κίνδυνο να ηττηθούν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο και για ορισμένους κυβερνήτες Πολιτειών, τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του δικού του κόμματος: «Παιδιά, ξυπνήστε!». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους παραπονούμε- νους της «αριστερής πτέρυγας» των Δημοκρατικών να επιδείξουν ρεαλισμό όσον αφορά το εύρος των εξουσιών και την τόλμη των μεταρρυθμίσεών του, τονίζοντας ότι η επιτυχία της κυβέρνησης δεν πρέπει να μετριέται με τον πήχη του Μεγαλοδύναμου.

«Οταν ακούω Δημοκρατικούς να γκρινιάζουν γιατί η μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας δεν περιελάμβανε τη “δημόσια επιλογή” ή γιατί η μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου δεν έγινε όπως ακριβώς θέλαμε, ή να παραπονούνται “γιατί τερματίσατε τον πόλεμο στο Ιράκ, τις μάχιμες επιχειρήσεις, αλλά δεν έχετε ακόμη τελειώσει με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν”, λέω σε όλους αυτούς:“Παιδιά, ξυπνήστε!”. Οπως λέει και ο (σ.σ.: αντιπρόεδρος) Τζο Μπάιντεν, μη μας συγκρίνετε με τον Παντοδύναμο, συγκρίνετέ μας με την εναλλακτική λύση», είπε μιλώντας σε δείπνο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τον υποψήφιο του κόμματος στην Πενσιλβάνια.

Η φράση περί Θεού, που προκάλεσε θύελλα συζητήσεων στα αμερικανικά πολιτικά μπλογκ, εντάσσεται στην προσπάθεια του Ομπάμα να αντιμετωπίσει την γκρίνια

από το εσωτερικό του κόμματος και όσους τον στήριξαν έναντι της πιο «συντηρητικής» Χίλαρι Κλίντον στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Μια προσπάθεια που έχει αποκτήσει κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε έξι εβδομάδες από σήμερα το εκλογικό σώμα είναι πολύ πιθανό να δώσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στους Ρεπουμπλικανούς.

Ορισμένοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες- οι δημοσκοπήσεις τούς φέρουν να υπολείπονται των ρεπουμπλικανών αντιπάλων τους, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας την οποία έχει προκαλέσει η αύξηση της ανεργίας.

Γνωρίζοντας ότι αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές θα τις κρίνει η κατάσταση της οικονομίας, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε πολύ μετριοπαθείς δηλώσεις αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών (ΝΒΕR), η οποία εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ βγήκαν από την ύφεση τον Ιούνιο του 2009. Στην πρώτη του αντίδραση, ο πρόεδρος είπε: «Και όμως, πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται ακόμη την πραγματικότητα της ύφεσης».

Η «αντεπίθεση» του Ομπάμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση πραγματοποιήθηκε ενώπιον ενός ακροατηρίου πλούσιων χορηγών, οι οποίοι πλήρωσαν περισσότερα από 1.000 δολάρια ο καθένας για να τον ακούσουν.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι πραγματοποίησε δύο ομιλίες στην Πενσιλβάνια, μια διεκδικούμενη Πολιτεία-«πεδίο μάχης» για τα δύο κόμματα, όπου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία Πατ Τούμι προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις κατά 9 μονάδες του Δημοκρατικού Τζόε Σέστακ. Χάρη στην παρουσία του, ο Σέστακ θα κατέβει στην εκλογική μάχη με όπλο το 1 εκατ. δολάρια με τα οποία τον «προίκισαν» τα δύο δείπνα στα οποία πρωταγωνίστησε ο πρόεδρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk