Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν – Παπανδρέου

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν – Παπανδρέου | tovima.gr

Το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη μακρά συνάντηση που είχαν χθες περιγράφει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η οποία αναφέρει τα εξής:
«O αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο των συχνών διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για την κοινή μας ατζέντα αλλά και της αναγνώρισης της ιστορικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και χαιρέτισε την τολμηρή ηγεσία του πρωθυπουργού. Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να προωθήσει την ενσωμάτωση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες στην Αθήνα και τα Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και τρόπους για να προχωρήσουν εμπρός έτσι ώστε οι λαοί της Σερβίας και του Κοσόβου να είναι σε θέση να ενσωματωθούν πλήρως σε μία Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.
Ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν την κατάσταση στην Κύπρο και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαδικασία που υλοποιούν οι Κύπριοι υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο αντιπρόεδρος χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας να ενδυναμώσουν
τις σχέσεις τους.
Ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης για τη Μέση Ανατολή. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την υποστήριξή τους στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και στην ανάγκη να συνεχίσουν οι δυο πλευρές τη διαδικασία έως ότου καταλήξουν σε συμφωνία για δύο κράτη. Ο αντιπρόεδρος
επανέλαβε την ανάγκη το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς όρους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συνομιλίες με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ και τη Γερμανία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος