Το δάχτυλο του Μαχμούντ

«Σήμερα όλος ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσειότι μόνο δύο δυνάμεις διαθέτουν τη μεγαλύτερηεπιρροή στη διεθνή κοινότητακαι αυτέςείναι οι ΗΠΑ και το Ιράν… Συνεπώς, το μέλλοντου κόσμου εξαρτάται από το πώς θα συνεργαστούναυτές οι δύο δυνάμεις. Το μέλλον ανήκει στο Ιράν». Από την έπαρσή του, αυτοαποκαλύφθηκε. Προχθές το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ήταν ξεκάθαρος για τις φιλοδοξίες του. Και, φυσικά, αμέσως μετά, έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το δάχτυλο  του Μαχμούντ | tovima.gr

«Σήμερα όλος ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσειότι μόνο δύο δυνάμεις διαθέτουν τη μεγαλύτερηεπιρροή στη διεθνή κοινότητακαι αυτέςείναι οι ΗΠΑ και το ΙράνΣυνεπώς, το μέλλοντου κόσμου εξαρτάται από το πώς θα συνεργαστούναυτές οι δύο δυνάμεις. Το μέλλον ανήκει στο Ιράν». Από την έπαρσή του, αυτοαποκαλύφθηκε. Προχθές το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ήταν ξεκάθαρος για τις φιλοδοξίες του. Και, φυσικά, αμέσως μετά, έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Τώρα, το πώς δένουν όλα αυτά, δεν το εξήγησε. Ούτε μας είπε τι θέλει να πετύχεικαι πώς- με αυτή την επιρροή.

Για να δούμε όμως ποιο μπορεί να είναι αυτό το «μέλλον» που μας επιφυλάσσει ο ιρανός πρόεδρος. Είναι ένα μέλλον στηριγμένο στην… ιστορική αλήθεια: μέγας αρνητής του Ολοκαυτώματος, ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ έχει προσωπικά διοργανώσει διεθνή συνέδρια στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή νεοναζιστών απ΄ όλον τον κόσμο, ακόμη και Αμερικανών, που τους καλοδέχθηκε, για να «επιστημονικοποιήσει» την άποψη ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε ποτέ! Σαν να μην είναι μια τραγωδία που έζησε ο κόσμος πριν από 60 χρόνια, αλλά σαν να συνέβη την εποχή του Ομήρου! Και, προφανώς, όσο λέει την αλήθεια για το Ολοκαύτωμα, τόσο λέει και την αλήθεια για τα πυρηνικά…

Την ίδια στιγμή, κατευθύνει και χρησιμοποιεί μια ολόκληρη θρησκεία ως επιθετικό και επεκτατικό πολιτικό όπλο- προφανώς εκεί βλέπει μια δύναμη παγκόσμιας επιρροής. Φανατίζει με τον λόγο του μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο, κατευθύνοντάς τους σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη για όλους αντιπαράθεση βασισμένη στη θρησκευτική μισαλλοδοξία.

Τι γίνεται όμως με τη δημοκρατία και την ελευθερία στην ίδια του τη χώρα; Ο Τύπος και τα μέσα ενημέρωσης στο Ιράν είναι βάναυσα φιμωμένα. Το δυτικό αξιακό και πολιτικό σύστημα του είναι παντελώς ξένο και αδιάφορο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θέση της γυναίκας, άσε καλύτερα. Και, φυσικά, το κράτος δικαίου είναι μια παντελώς άγνωστη έννοια.

Ποιος μπορεί λοιπόν να φανταστεί τον ιρανό πρόεδρο να έχει το δάχτυλό του στο «κουμπί» και να μη νιώσει τρόμο; Σε όλα αυτά, δεν αντιδρούν μόνον οι Αμερικανοί ή το Ισραήλ. Αντιδρούν, φανερά ή μη, οι πάντες: Ρώσοι, Κινέζοι, Ευρωπαίοι… Και δεν είναι μόνο θέμα διεθνούς ισχύος, όπως δεν ήταν και με τον Χίτλερ. Είναι ότι η Ευρώπη ξεπέρασε τον Μεσαίωνα εδώ και χίλια χρόνια. Και δεν έχει καμία διάθεση να επιστρέψει σ΄ αυτόν. Ευχαριστούμε λοιπόν, Μαχμούντ, αλλά δεν θα πάρουμε…

gmalouchos@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk