ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Η ώρα της συγκέντρωσης

Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές στην αγορά ήταν συνταρακτικές και οι περισσότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν πλέον μείωση της ζήτησης από 20% ως 50%. Σύμφωνα με έρευνα της Εrnst & Υoung, εκτιμούν ότι όταν εξέλθουν από την κρίση, θα βρεθούν μέσα σε ένα άρδην αλλαγμένο επιχειρηματικό τοπίο. Δύο βασικοί παράγοντες εμφανίζονται ως ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία των εταιρειών: αφενός η ταχύτητα με την οποία μια επιχείρηση μπορεί να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες αλλά και στις απειλές και αφετέρου η ενίσχυση της ευελιξίας στον τρόπο λειτουργίας της ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται έγκαιρα.

Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές στην αγορά ήταν συνταρακτικές και οι περισσότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν πλέον μείωση της ζήτησης από 20% ως 50%. Σύμφωνα με έρευνα της Εrnst & Υoung, εκτιμούν ότι όταν εξέλθουν από την κρίση, θα βρεθούν μέσα σε ένα άρδην αλλαγμένο επιχειρηματικό τοπίο.

Δύο βασικοί παράγοντες εμφανίζονται ως ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία των εταιρειών: αφενός η ταχύτητα με την οποία μια επιχείρηση μπορεί να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες αλλά και στις απειλές και αφετέρου η ενίσχυση της ευελιξίας στον τρόπο λειτουργίας της ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται έγκαιρα.

Οπως εκτιμάται, για να ευδοκιμήσουν οι εταιρείες στο νέο επιχειρησιακό περιβάλλον πρέπει να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, να επικεντρώνονται στις κύριες δραστηριότητές τους, να εστιάζουν στη βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών, να βελτιώνουν την αλυσίδα προμηθειών και να ενισχύουν την καινοτομία και την προσαρμοστικότητά τους ώστε να βελτιστοποιούν την πρόσβαση στις αγορές και το εύρος των προϊόντων/ υπηρεσιών με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών προσέλκυσης νέων πελατών.

Σε ένα διεθνές πλαίσιο λοιπόν, στο οποίο πολλές εταιρείες παγκοσμίως έχουν ήδη αρχίσει να αναθεωρούν το επιχειρησιακό τους μοντέλο και σχεδιάζουν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν μετρώντας την αποδοτικότητά τους, και οι εγχώριες επιχειρήσεις δείχνουν να βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο.

Με τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρείες, των οποίων το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από το μέσο μέγεθος μιας τυπικής ελληνικής επιχείρησης, να βρίσκονται εξάλλου στο «κόκκινο», αυξάνονται τα ερωτήματα αναφορικά με την πραγματική κατάσταση και των μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Οπως εκτιμούν μάλιστα αναλυτές της αγοράς, περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στις επιχειρήσεις, ενώ προβάλλει επιτακτική η ανάγκη διατύπωσης σαφούς αναπτυξιακής πολιτικής ανταγωνιστικής σε διεθνές επίπεδο, με αιχμές τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ετσι σε μια στιγμή κατά την οποία σημειώνεται επιδείνωση των πωλήσεων και των λειτουργικών περιθωρίων λόγω της ύφεσης, ενώ τα χρηματοοικονομικά κόστη αυξάνονται και οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες του αποκλεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς χρηματαγορές, γεγονός με αλυσιδωτές επιπτώσεις στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και τελικά στην ευρωστία μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, ένα ερώτημα δείχνει να πλανάται στην αγορά: Μήπως έφθασε επιτέλους η ώρα της συγκέντρωσης σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας;

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες