ΑΠΟΨΗ

Η αγορά και τα προβλήματα από τις ακάλυπτες επιταγές

Δεν χρειαζόταν η έκθεση τoυ WΕF (World Εconomic Forum) η οποία μας κατατάσσει το 2010 στην 83η θέση των δεικτών ανταγωνιστικότητας, από την 71η θέση το 2009, και στην τελευταία (την 27η) στην Ευρώπη των «27» για να καταλάβουμε σε τι χάλια οδεύει η οικονομία την τελευταία δεκαετία. Ούτε χρειαζόταν το Ευρωβαρόμετρο για να κατανοήσουμε ότι η ψυχολογία των πολιτών- άρα και της αγοράς- βρίσκεται στο ναδίρ. Ωστόσο εκείνο το στοιχείο που οφείλει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι ως πέρυσι κυκλοφορούσαν επιταγές ύψους 250 δισ.

Η αγορά και τα προβλήματα  από τις ακάλυπτες επιταγές | tovima.gr

Δεν χρειαζόταν η έκθεση τoυ WΕF (World Εconomic Forum) η οποία μας κατατάσσει το 2010 στην 83η θέση των δεικτών ανταγωνιστικότητας, από την 71η θέση το 2009, και στην τελευταία (την 27η) στην Ευρώπη των «27» για να καταλάβουμε σε τι χάλια οδεύει η οικονομία την τελευταία δεκαετία. Ούτε χρειαζόταν το Ευρωβαρόμετρο για να κατανοήσουμε ότι η ψυχολογία των πολιτών- άρα και της αγοράς- βρίσκεται στο ναδίρ.

Ωστόσο εκείνο το στοιχείο που οφείλει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι ως πέρυσι κυκλοφορούσαν επιταγές ύψους 250 δισ. ευρώ στην αγορά, όσο δηλαδή περίπου το ΑΕΠ της χώρας, ενώ εφέτος, λόγω και του κλεισίματος της στρόφιγγας από τον τραπεζικό τομέα, το ποσόν έχει περιοριστεί στα 100 δισ. ευρώ.

Αυτά τα 150 δισ. ευρώ που λείπουν, έστω και αν εμπεριείχαν μεγάλο ρίσκο και επισφάλειες λόγω των ακάλυπτων επιταγών, «πονάνε» πραγματικά την αγορά, στραγγίζουν τη ρευστότητα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτα, μείωση της απασχόλησης και ανεργία πρωτόγνωρη για τη χώρα…

Είναι προφανές ότι τους πιστωτές μας τους ενδιαφέρει μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή, ανεξαρτήτως θυσιών, τη χώρα όμως, με αυτές τις θλιβερές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, θα έπρεπε πρωτίστως να την ενδιαφέρει η αναζήτηση παραγωγικού μοντέλου και αναπτυξιακού βηματισμού που θα αποτινάξει τον εφιάλτη της ύφεσης και της ελεγχόμενης πτώχευσης.

Ενα απλό μήνυμα που μεταφέρει η αγορά προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης:

Είναι γεγονός ότι παρά τον περιορισμό στην έκδοση επιταγών, οι ακάλυπτες επιταγές τείνουν να γίνουν ο κανόνας και απλώνονται στην αγορά σαν καρκίνωμα, συμπαρασύροντας και υγιείς επιχειρήσεις.

Οταν μια επιχείρηση εκδίδει τιμολόγιο, π.χ., 10.000 ευρώ προς έναν αφερέγγυο πελάτη και αναγκάζεται στο τέλος να σφραγίσει την επιταγή του, δεν έχει πάθει μόνο τη ζημιά των 10.000 ευρώ, αλλά έχει πληρώσει και 2.300 ευρώ ΦΠΑ που ποτέ δεν εισέπραξε- σε αρκετές περιπτώσεις και επιπλέον φόρο.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμία μέριμνα για την επιστροφή του φόρου ή του ΦΠΑ που δεν εισπράχθηκε επειδή η επιταγή ήταν ακάλυπτη. Ας δούμε τώρα τι πράττει σε ανάλογη περίπτωση η Σουηδία. Ο επιχειρηματίας πηγαίνει στην Εφορία την ακάλυπτη επιταγή και την πληρώνεται στο ακέραιο από το κράτος. Η Εφορία αναλαμβάνει να έλθει σε διακανονισμό με τον αφερέγγυο του οποίου σφραγίστηκε η επιταγή και εφόσον αυτός δεν διεκπεραιώσει την οικονομική του οφειλή τότε δεν ξαναπαίρνει ΑΦΜ…

Είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί οι επιχειρηματίες προβαίνουν αργά αλλά σταθερά σε στάση πληρωμών;

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk