Το υπερχρεωμένο Χόλιγουντ αναζητεί πόρους στο κερδοφόρο Μπόλιγουντ

Ενα από τα διαμάντια του Χόλιγουντ, την περίφημη Μetro Goldwyn Μayer (ΜGΜ), η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, με συσσωρευμένα χρέη κάπου 3,7 δισ. δολαρίων, ετοιμάζεται να γίνει κτήμα του ινδικού Μπόλιγουντ. Σύμφωνα με επίμονες φήμες, ο ινδός δισεκατομμυριούχος Σουμπράτα Ρόι είναι διατεθειμένος να βάλει 2 δισ. δολάρια για να ελέγξει την αμερικανική εταιρεία και να αποκτήσει τα δικαιώματα στους καταλόγους της με τους 4.000 τίτλους, όπου συμπεριλαμβάνονται κλασικές …

Το υπερχρεωμένο Χόλιγουντ αναζητεί  πόρους στο κερδοφόρο Μπόλιγουντ | tovima.gr

Ενα από τα διαμάντια του Χόλιγουντ, την περίφημη Μetro Goldwyn Μayer (ΜGΜ), η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, με συσσωρευμένα χρέη κάπου 3,7 δισ. δολαρίων, ετοιμάζεται να γίνει κτήμα του ινδικού Μπόλιγουντ. Σύμφωνα με επίμονες φήμες, ο ινδός δισεκατομμυριούχος Σουμπράτα Ρόι είναι διατεθειμένος να βάλει 2 δισ. δολάρια για να ελέγξει την αμερικανική εταιρεία και να αποκτήσει τα δικαιώματα στους καταλόγους της με τους 4.000 τίτλους, όπου συμπεριλαμβάνονται κλασικές ταινίες, όπως το «Οσα παίρνει ο άνεμος» ή περίφημες σειρές όπως όλα τα έργα του Τζέιμς Μποντ!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΜαρίΦρανς Καλ στον γαλλικό «Figaro», η εταιρεία του Ρόι, η Sahara Ιndia Ρariwar, βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της αμερικάνικης ΜGΜ. Και μάλιστα τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Sahara Ιndia Ρariwar παραδέχτηκε και επισήμως ότι «διεξάγονται διαπραγματεύσεις αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτά». Ο όμιλος του Ρόι έχει την έδρα του στη Λούκνοφ, πρωτεύουσα της Ούταρ Πράντες, στα βόρεια της Ινδίας, και είναι ιδιαίτερα δραστήριος σε πάρα πολλούς τομείς, από τις ασφάλειες ως τις οικοδομές, περνώντας από την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και τον κινηματογράφο. Ο δε δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την πολιτική εξουσία όσο και με τη βιομηχανία του κινηματογράφου στη Βομβάη, ενώ επίσης είναι από τους επιφανείς ομίλους χορηγίας προς τον ινδικό αθλητισμό, μεταξύ αυτών οι εθνικές ομάδες του κρίκετ και του χόκεϊ. Τον Μάρτιο μάλιστα έδωσε 370 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει την ομάδα κρίκετ της Πούνα (στα δυτικά της Ινδίας), ενώ ως τον Αύγουστο φιλοδοξούσε να αποκτήσει ακόμη και τη βρετανική Λίβερπουλ- σχέδιο το οποίο απέτυχε.

Αν η εταιρεία κατάφερνε να αποκτήσει την αμερικανική ΜGΜ, θα αποτελούσε ασφαλώς μεγάλη επιτυχία του ομίλου, ακόμη περισσότερο που το περίφημο Μπόλιγουντ βρίσκεται σε εξαιρετική ακμή, ενώ και άλλες ινδικές εταιρείες που θα επιζητούσαν κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι και ένας άλλος μεγιστάνας του Μπόλιγουντ, ο Ανίλ Αμπάνι, επικεφαλής του ομίλου Αnil Dhirubhai Αmbani Group, έχει επίσης κάνει προσφορά για την ΜGΜ. Ο Αμπάνι, ο οποίος δηλώνει ο ίδιος φανατικός του σινεμά, ιδιαίτερα του ινδικού, ήταν ίσως ο πρώτος ινδός επιχειρηματίας που θέλησε να προσεγγίσει το Χόλιγουντ και το 2009 επένδυσε, μέσω της θυγατρικής του Reliance, σχεδόν 1 δισ. δολάρια στην Dreamworks, την εταιρεία παραγωγής του Στίβεν Σπίλμπεργκ .

Υπάρχει και η αντίστροφη τάση, καθώς και οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για την ινδική παραγωγή. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο η Fox Star Studio έδωσε 20 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τα δικαιώματα διανομής του έργου «Το όνομά μου είναι Καν», το οποίο ερμηνεύει η μεγαλύτερη βεντέτα του Μπόλιγουντ, ένας «ημίθεος» για το ινδικό κοινό, σύμφωνα με τον Σαμουέλ Ζιζά του «Figaro», ο Σαχούκ Καν.

ο Τανάαζ Μπατία, επικεφαλής της Βottomline, επενδυτικού κεφαλαίου που ειδικεύεται στις ταινίες του Μπόλιγουντ. «Το Μπόλιγουντ και το Χόλιγουντ ακολουθούν δύο διαφορετικά οικονομικά μοντέλα» αναλύει «Το κόστος παραγωγής και τα έσοδα είναι πολύ μικρότερα στην Ινδία, αλλά με την παγκοσμιοποίησηη ινδική βιομηχανία έχει επαγγελματοποιηθεί και οι συνεταιρισμοί πολλαπλασιάζονται». Δεν είναι μόνο τα οικονομικά μοντέλα που διαφέρουν. Ετσι η Disney πέρυσι δοκίμασε για πρώτη φορά μια συμπαραγωγή στην Ινδία, με κινούμενα σκίτσα, που ήταν αποτυχία. Αλλά γενικότερα η ινδική αγορά ενδιαφέρει τις αμερικάνικες εταιρείες, καθώς ο συνολικός τζίρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ινδία υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 4 δισ. δολάρια το 2011, ενώ οι ξένες συμμετοχές σε επενδύσεις στην ινδική βιομηχανία κινηματογράφου δεν ξεπερνούν το 5%.

Παρά τη φήμη του, το Μπόλιγουντ είναι άγνωστο στην Αμερική- μια γεύση πήρε το καλοκαίρι ο «ημίθεος» Σαχούκ Καν, όταν φθάνοντας στις ΗΠΑ υποχρεώθηκε σε ανάκριση δύο ωρών από τις Αρχές που δεν τον… αναγνώρισαν. «Ωραία είναι τα λόγια για εμπορικές συνεργασίες, αλλά όταν ξέρουμε αυτό που συνέβη με τον Σάχρουκ Καν, καταλαβαίνουμε ότι η συνεργασία Χόλιγουντ και Μπόλιγουντ βρίσκεται μόλις στην αρχή της» λέει ο Φάραχ Καν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Ινδίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk