Στις ανεπτυγμένες αγορές παραμένει το ελληνικό Χρηματιστήριο

Oπως αναμένεται ευρέως, αύριο ο οίκος FΤSΕ Group θα διατηρήσει το χρηματιστήριο της Αθήνας στις αποκαλούμενες «ανεπτυγμένες αγορές». Αν και το λεγόμενο status αξιολόγησης θα παραμείνει σταθερό, το ΧΑ αναμένεται να βρεθεί για 12 ακόμη μήνες στη λίστα παρακολούθησης (watch list) του οίκου εξαιτίας και της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας. Προσφάτως η διοίκηση του ΧΑ συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του οίκου στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να τους ενημερώσει για τις τελευταίες …

Oπως αναμένεται ευρέως, αύριο ο οίκος FΤSΕ Group θα διατηρήσει το χρηματιστήριο της Αθήνας στις αποκαλούμενες «ανεπτυγμένες αγορές». Αν και το λεγόμενο status αξιολόγησης θα παραμείνει σταθερό, το ΧΑ αναμένεται να βρεθεί για 12 ακόμη μήνες στη λίστα παρακολούθησης (watch list) του οίκου εξαιτίας και της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.

Προσφάτως η διοίκηση του ΧΑ συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του οίκου στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ αν και η αρμόδια επιτροπή του FΤSΕ έχει διαγνώσει σημαντικά βήματα σύγκλισης της ελληνικής αγοράς με τις μεγάλες ευρωπαϊκές, ορισμένα από τα κριτήρια που θέτει ο οίκος δεν πληρούνται ακόμη.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό πάντως είναι πως τους δείκτες του FΤSΕ Group παρακολουθεί μικρό μόνο κομμάτι των Funds που διενεργούν παθητική διαχείριση, καθώς το 76% των διεθνών κεφαλαίων παρακολουθεί τους δείκτες της Μorgan Stanley Capital Ιnternational (ΜSCΙ), από την οποία απαιτούνται ίσως ακραίες καταστάσεις όπως π.χ. η έξοδος της χώρας από το ευρώ ώστε να αποχωρήσει το ΧΑ από τις ανεπτυγμένες αγορές. Στις 30.5.2001, όταν το ΧΑ εισήλθε στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών της ΜSCΙ, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατείχαν τότε το 13,1% των μετοχών του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ έφθασαν σήμερα να κατέχουν σχεδόν τις μισές ελληνικές μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η παραμονή του ΧΑ και στους δείκτες αναπτυγμένων αγορών της FΤSΕ Group παραμένει μια θετική εξέλιξη, καθώς σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία η προσέλκυση των διεθνών κεφαλαίων που καθορίζουν και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Το τελευταίο διάστημα πάντως η ύφεση της οικονομίας και των επιχειρήσεων και το «ρίσκο χώρας» της Ελλάδας οδήγησε πολλά από τα ξένα κεφάλαια που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα να φύγουν και να τοποθετηθούν στην Τουρκία.

Τα κεφάλαια αυτά μάλιστα πρέπει να πειστούν βλέποντας απτά αποτελέσματα τόσο στο μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και στο εταιρικό τοπίο για να επιστρέψουν. Από την ελληνική αγορά εξάλλου αποχώρησαν ακόμη και τα περίφημα κερδοσκοπικά αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds), καθώς στο νέο περιοριστικό για αυτά επενδυτικό περιβάλλον η χώρα μας θεωρήθηκε… «αγορά πολύ υψηλού κινδύνου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk