Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Ανοδικά ύστερα από επτά συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις κινήθηκε την Τρίτη το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές. Τον τόνο στην αγορά έδωσε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας που από χθες διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσόν των 1,8 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές τοποθετήθηκαν στις περισσότερες μετοχές του κλάδου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να επανέλθει πάνω από το επίπεδο των 1.

Ανοδικά ύστερα από επτά συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις κινήθηκε την Τρίτη το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές. Τον τόνο στην αγορά έδωσε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας που από χθες διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσόν των 1,8 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές τοποθετήθηκαν στις περισσότερες μετοχές του κλάδου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να επανέλθει πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, ενώ την αγορά βοήθησε και το θετικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Συγκεκριμένα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης άνοιξε σε θετικό έδαφος στις 1.496 μονάδες, πραγματοποίησε χαμηλό στις 1.490 μονάδες, αναρριχήθηκε μέσα στην ημέρα ως και στις 1.521 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1.506,71 μονάδες με κέρδη 0,96%. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε στα επίπεδα των τελευταίων ημερών και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 123 εκατ. ευρώ. Σε σχόλιό της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «τα πολλά προσφερόμενα χαρτιά στον τραπεζικό κλάδο, οι μεγάλες απώλειες από την αρχή του έτους, η εντονότατη αρνητική αυτονόμηση με τις κυριότερες αγορές του εξωτερικού, η προσέγγιση τεχνικά βραχυπρόθεσμων υποτιμημένων περιοχώναναμένεται να εντείνουν τον βαθμό μεταβλητότητας της αγοράς».

Παράλληλα οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι «αυτή η ταλαιπωρία θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τη λήξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία λόγω του μεγάλου μεγέθους της θα αντλήσει μέρος των εισροών της από την αγορά του ΧΑ».

Από την πλευρά της, η Κyprou Securities υποστηρίζει ότι η «συμπεριφορά» του τραπεζικού κλάδου είναι αυτή που θα διαμορφώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ.

Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,65%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας είχε κέρδη 0,63%, ενώ ο Small Cap της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,08%. Σε κλαδικό επίπεδο τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν τα μέσα ενημέρωσης, η Υγεία, οι τράπεζες και η τεχνολογία. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν το εμπόριο, η ακίνητη περιουσία, τα χημικά και οι τηλεπικοινωνίες. Παρά τη βελτίωση της ψυχολογίας, αρκετές ήταν οι μετοχές που έκλεισαν με πτώση. Συγκεκριμένα από τις 221 μετοχές που έκαναν πράξη, οι 95 ενισχύθηκαν έναντι 77 που υποχώρησαν, ενώ 49 παρέμειναν αμετάβλητες.

Μετοχές
* Τράπεζα Κύπρου: Πολύ καλή συμπεριφορά επιδεικνύει η μετοχή, η οποία χθες ενισχύθηκε κατά 2,51%, κλείνοντας οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας στα 4,09 ευρώ. Η διανομή προμερίσματος, η υψηλή κερδοφορία που αναμένεται να εμφανίσει εφέτος, αλλά και το γεγονός ότι θα καλύπτει μετά και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ από εφέτος, έχει ενεργοποιήσει τη ζήτηση για τη μετοχή.

* ΟΤΕ: Ταλαιπωρίας συνέχεια για τη μετοχή του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, που ενώ στις πτωτικές συνεδριάσεις αντιστέκεται, δεν ακολουθεί τις υπόλοιπες μετοχές στις ανοδικές ημέρες. Χθες υποχώρησε στα 5,50 ευρώ, που αποτέλεσε και το χαμηλό ημέρας με πτώση 1,79%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk