Η έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» την αγορά

Η έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» το εμπόριο και την αγορά. Χθες η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συναντήθηκε με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΣΕΕ) σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι τραπεζίτες να «ρίξουν ρευστό» στην αγορά προτού να είναι ήδη αργά. Στο υπόμνημα που ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης έδωσε στον πρόεδρο της ΕΕΤ κ. Β. Ράπανο επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «το ζήτημα της ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά στην τρέχουσα πολύ δύσκολη συγκυρία».

Η έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» την αγορά | tovima.gr

Η έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» το εμπόριο και την αγορά. Χθες η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συναντήθηκε με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΣΕΕ) σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι τραπεζίτες να «ρίξουν ρευστό» στην αγορά προτού να είναι ήδη αργά. Στο υπόμνημα που ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης έδωσε στον πρόεδρο της ΕΕΤ κ. Β. Ράπανο επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «το ζήτημα της ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά στην τρέχουσα πολύ δύσκολη συγκυρία». Και σημειώνεται ότι «το εμπόριο θεωρείται επισφαλής κλάδος για χορήγηση δανείων, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει όλες οι ροές πόρων από τις τράπεζες προς αυτό. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους αρμόδιους φορείς». Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι περισσότεροι από 300.000

δανειολήπτες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι απλήρωτες δόσεις των δανείων σε καθυστερήσεις, που ξεπέρασαν το πολύ μεγάλο ποσόν των 22 δισ. ευρώ, φοβίζουν τις τράπεζες. Ο κ. Κορκίδης είπε ότι «οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς, να αξιοποιήσουν άμεσα τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία», ενώ τόνισε δραματικά: «Ο χρόνος είναι πολύτιμος και κάθε ημέρα που περνά οι ελληνικές επιχειρήσεις βυθίζονται πιο βαθιά στην ύφεση».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα στεγαστικά οι καθυστερήσεις φθάνουν στο 10%, στα καταναλωτικά στο 17%, στις πιστωτικές κάρτες στο 22% και στα επιχειρηματικά στο 7%. Επίσης απλήρωτο για πάνω από 3 μήνες παραμένει 1 στα 10 δάνεια, οι αιτήσεις ρύθμισης των οφειλών ξεπερνούν τις 100.000, με το 80% να εγκρίνεται, δεν βελτιώνεται η παροχή δανείων σε επιχειρήσεις- 8 στις 10 νέες αιτήσεις απορρίπτονται-, πάνω από 26 δισ. ευρώ βρίσκονται σε τράπεζες και θυρίδες του εξωτερικού.

Και η ΕΣΕΕ κατέθεσε δέκα προτάσεις για να αρθεί το υπάρχον αδιέξοδο. Μεταξύ των άλλων, προτείνει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα ενός τραπεζικού ομίλου ο οποίος θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς, την απαλλαγή από διαχειριστικές αγκυλώσεις, την αναχρηματοδότηση δανείων με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, τη δυνατότητα μειωμένης καταβολής δόσεων για 4 χρόνια, την περίοδο «χάριτος» από 12 ως 18 μήνες με καταβολή μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου και την αποκλιμάκωση επιτοκίου και εξόδων για συνεπείς πελάτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk