Δέκα μνηστήρες για τη Βεύη

Δέκα είναι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Πρόκειται για τις ΤΕΡΝΑ, ΕΛΜΙΝ- ΙΝΤΕRΚΑΤ, Ηorizon, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Γαία Τεχνική, ΤΕΝΑΚΑΠΑ- ΕΝΕRGΕΝ, Ακτωρ, Μηχανική, Μυτιληναίος και Ακμή. Η διαδικασία της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, υπό την πίεση και της ΕΕ για την είσοδο ιδιωτών στους λιγνίτες, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Η στρατηγική …

Δέκα μνηστήρες για τη Βεύη | tovima.gr

Δέκα είναι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Πρόκειται για τις ΤΕΡΝΑ, ΕΛΜΙΝ- ΙΝΤΕRΚΑΤ, Ηorizon, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Γαία Τεχνική, ΤΕΝΑΚΑΠΑ- ΕΝΕRGΕΝ, Ακτωρ, Μηχανική, Μυτιληναίος και Ακμή. Η διαδικασία της εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, υπό την πίεση και της ΕΕ για την είσοδο ιδιωτών στους λιγνίτες, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Η στρατηγική σημασία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης Φλώρινας, που είναι το πρώτο ορυχείο λιγνίτη το οποίο ανήκει στο Δημόσιο και παραχωρείται σε ιδιώτη, είναι μεγάλη: αποτελεί μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον ΑΗΣ Μελίτης της ΔΕΗ μαζί με το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας Φλώρινας. Για το τελευταίο, όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ αποφάσισε να παρατείνει τη συμφωνία με την οικογένεια Ρόζα, που είναι ιδιοκτήτρια, για περίπου 15 χρόνια και με τίμημα 20% υψηλότερο του ισχύοντος με σκοπό να αντλήσει 2 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο από το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο. Φυσικά ο «νικητής» της Βεύης εγγράφει σημαντική υποθήκη και για τη δημιουργία της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον ΑΗΣ Μελίτης (τη λεγόμενη Φλώρινα 2, που βρίσκεται στα σχέδια της ΔΕΗ), για τον οποίο προβλέπεται η σχετική υποδομή από την κατασκευή του ΑΗΣ Φλώρινα 1, όπως είναι η αυλή προμήθειας λιγνίτη, τα δίκτυα διασύνδεσης και διανομής, καθώς και η διοικητική υποστήριξη.

Η ΔΕΗ λόγω κοινοτικής παρέμβασης δεν μπορεί να συμμετάσχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά θα περιμένει τον νικητή με σκοπό να του ζητήσει την αγορά όλης της ποσότητας λιγνίτη ώστε να κατασκευάσει εκείνη την πολυπόθητη ενεργειακή μονάδα με πρώτη ύλη τον λιγνίτη. Ωστόσο αντίστοιχα σχέδια έχουν και οι ιδιώτες, οπότε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτών και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk