Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο«Πράσινο φως» για τις τέσσερις νέες εποπτικές Αρχές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Τον Ιανουάριο του 2011 θα ιδρυθούν τέσσερις νέες ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά το πράσινο φως που έδωσε το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη θεσμική μεταρρύθμιση. Θεσπίζονται τρεις εποπτικές Αρχές για τον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τον τομέα ασφάλισης των συντάξεων όπως και το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικών Κινδύνων» (CERS), που θα είναι σε επιφυλακή για τα πρώτα σημάδια κρίσεων.

<b>Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο</b>«Πράσινο φως» για τις τέσσερις νέες εποπτικές Αρχές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα | tovima.gr

Τον Ιανουάριο του 2011 θα ιδρυθούν τέσσερις νέες ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) για τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά το πράσινο φως που έδωσε το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη θεσμική μεταρρύθμιση.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη πακέτο έξι εκθέσεων της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής των οποίων οι εισηγητές εκπροσωπούσαν τις τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους) με ισχυρή πλειοψηφία (588 ψήφους υπέρ έναντι 20 κατά).

Με την ψηφοφορία αποφασίσθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2011 τέσσερις νέες αρχές της ΕΕ θα αναλάβουν την χρηματοπιστωτική εποπτεία. Οι τρεις νέες Αρχές θα συσταθούν για την Εποπτεία του τραπεζικού τομέα, των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τομέα ασφάλισης των συντάξεων (AES), αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες εποπτικές επιτροπές.

Η τέταρτη Αρχή, το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συστημικών κινδύνων» (CERS), θα παρακολουθεί και θα προειδοποιεί για την ανάπτυξη κινδύνων στην οικονομία της ΕΕ.

Οι ΕΕΑ θα έχουν νέες εξουσίες σε ότι αφορά τη διευθέτηση διαφωνιών μεταξύ εθνικών αρμόδιων αρχών και την προσωρινή απαγόρευση ορισμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και δραστηριοτήτων που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Εάν οι αρμόδιες εθνικές αρχές δεν αναλάβουν δράση τότε οι ΕΕΑ μπορούν να εκδώσουν μεμονωμένη απόφαση απευθυνόμενη προς ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, π.χ. μία τράπεζα, με την οποία θα απαιτούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

Σε περιπτώσεις διαφωνιών μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών, οι ΕΕΑ μπορούν -με δική τους πρωτοβουλία- να απαιτήσουν να υπάρξει διαδικασία διαμεσολάβησης με δεσμευτική ισχύ ώστε να επιλυθεί το θέμα.

Τα νέα σώματα θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν την κυκλοφορία των τοξικών προϊόντων στην αγορά αλλά και να ανατρέπουν αποφάσεις των εθνικών εποπτικών Αρχών εάν κρίνεται απαραίτητο. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο «όταν ανάβει το πορτοκαλί χρώμα κινδύνου, οι Αρχές θα έχουν τα ηνία» ανέφερε ο Χ.Μαργκάλο.

Το πρώτο διάστημα πάντως, οι αρμοδιότητες των νέων σωμάτων θα είναι περιορισμένες αλλά θα διευρύνονται όσο η ΕΕ αναπτύσσει τη μεταρρύθμισή της για το κανονιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα, καλύπτοντας τα πάντα μεταξύ hedge fund και τραπεζών.
«Ξεκινήσαμε με μία έκθεση με δύο στήλες» εξήγησε ο Χριστιανοδημοκράτης Χ.Μαργκάλο. «Στη μία είχε την συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο, και στην άλλη τη συμφωνία με το Κοινοβούλιο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι διαφορές στο τελικό κείμενο «δείχνουν την προστιθέμενη αξία του Κοινοβουλίου που κατέστη δυνατή χάρη στις ενωμένες προσπάθειες των κοινοβουλευτικών ομάδων».

Στόχος ήταν η δημιουργία ισχυρών σωμάτων, που να μπορούν να προτείνουν κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί υπάγονται στους ίδιους κανόνες στην κοινοτική επικράτεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk