Ο «χαμένος παράδεισος» του Αμερικανικού Κολλεγίου

Ιστορικός και μυθιστοριογράφος, γνωστός στην Ελλάδα και με τις δυο του ιδιότητες, αλλά κυρίως για το βιβλίο του «Χαμένος παράδεισος: Σμύρνη 1922», ο Βρετανός Τζάιλς (και όχι Γκάιλς, όπως μας διευκρίνισε) Μίλτον βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στην Ελλάδα. Τον συναντήσαμε χθες στην Αγία Παρασκευή, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, όπου συγκεντρώνει υλικό για το νέο βιβλίο του: την ιστορία του Κολλεγίου από την ίδρυσή του, ως σχολείου θηλέων από αμερικανούς προτεστάντες ιεραποστόλους στη Σμύρνη το 1875, ως σήμερα.

Ιστορικός και μυθιστοριογράφος, γνωστός στην Ελλάδα και με τις δυο του ιδιότητες, αλλά κυρίως για το βιβλίο του «Χαμένος παράδεισος: Σμύρνη 1922», ο Βρετανός Τζάιλς (και όχι Γκάιλς, όπως μας διευκρίνισε) Μίλτον βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στην Ελλάδα. Τον συναντήσαμε χθες στην Αγία Παρασκευή, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, όπου συγκεντρώνει υλικό για το νέο βιβλίο του: την ιστορία του Κολλεγίου από την ίδρυσή του, ως σχολείου θηλέων από αμερικανούς προτεστάντες ιεραποστόλους στη Σμύρνη το 1875, ως σήμερα. Αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκε η παρουσίαση του «Χαμένου παραδείσου» πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα. « Μου έγιναν τότε ερωτήσεις για το Κολλέγιο στη Σμύρνη,για τις οποίες δεν είχα απάντηση.Αποφάσισα να ερευνήσω το θέμα περισσότερο. Αυτό που θέλω να δω είναι πόσο άλλαξε το ήθος του Κολλεγίου, τη συνέχεια ανάμεσα στην εποχή της ίδρυσής του και στο σήμερα ».

Ως συνεπής ερευνητής μελετά το αρχειακό υλικό. Δεν γνωρίζει ελληνικά, αλλά συνεργάζεται στενά με έλληνα μεταφραστή. Οι πηγές που επιλέγει είναι όμως αυτό που κάνει τα βιβλία του να ξεχωρίζουν: « Με ενδιαφέρουν οι προσωπικές μαρτυρίες,οι επιστολές,τα ημερολόγια». Συναντά ήδη αποφοίτους και καταγράφει τις αναμνήσεις τους στο ψηφιακό του μαγνητόφωνο. Δεν σκοπεύει ωστόσο να γράψει μια ιστορία για εσωτερική κατανάλωση. Η αφήγησή του, υπακούοντας σε μια ευρύτερη οπτική, θα εστιάζει στα σημεία «όπου η ιστορία του Κολλεγίου συναντιέται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και τη διεθνή ιστορία.Από την ίδρυσή του στη Σμύρνη ως τα χρόνια του πολέμου και της χούντας ».

Ο Μίλτον έχει το ταλέντο να ισορροπεί ανάμεσα στην επιστημονική εγκυρότητα και στην αφηγηματική γλαφυρότητα, κάτι που κάνει τα κείμενά του απολαυστικά και δημοφιλή. Εχει γράψει έξι ιστορικά βιβλία, δύο μυθιστορήματα και δύο εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, αρκετά από τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά. Η Ιστορία πρωταγωνιστεί και στα μυθοπλαστικά του κείμενα, αλλά του αρέσει να παίζει μαζί της, να διαστρέφει εντελώς τα ιστορικά γεγονότα και να προκαλεί αμφιβολίες στον αναγνώστη- άλλωστε « σε όλους αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός