Τσεχία Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι, κόντρα στις περικοπές μισθών

Ακολουθούν Πολωνοί και Γάλλοι καθώς αύριο πραγματοποιείται μεγάλη διαδήλωση εργαζομένων στην Πολωνία, ενώ την Πέμπτη παίρνουν τη σκυτάλη οι Γάλλοι με νέα συγκέντρωση κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

<b>Τσεχία </b>Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι, κόντρα στις περικοπές μισθών | tovima.gr

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν μαζικά σήμερα στην Πράγα διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές μισθών. Τα συνδικάτα απειλούν με περαιτέρω κινητοποιήσεις, ωστόσο η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Πετρ Νέτσας παραμένει αμετακίνητη.

Αύριο, Τετάρτη, μεγάλη διαδήλωση εργαζομένων αναμένεται στην Πολωνία, ενώ την Πέμπτη παίρνουν τη σκυτάλη οι Γάλλοι με νέα συγκέντρωση κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες, νοσοκόμοι και μέλη συνδικάτων πραγματοποίησαν πορεία το μεσημέρι της Τρίτης στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας, καταλήγοντας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών με πανό που γράφουν «δεν είμαστε σκλάβοι».

Οι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 10.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας και τα συνδικάτα αναμένουν ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τις 20.000 εντός της ημέρας.

Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι θα αποδεχθούν μείωση μισθών, ωστόσο χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το «ψαλίδι» σε ποσοστό 10% στη μισθοδοσία τους που έχει εξαγγείλει η τσεχική κυβέρνηση στο πλαίσιο μέτρων λιτότητας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι απειλούν με περαιτέρω κινητοποιήσεις εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, αλλά η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη.

Η διαδήλωση των εργαζομένων στην Πράγα, η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια, αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας και εντάσσεται στο κύμα δυσαρέσκειας που έχει τυλίξει όλη την Ευρώπη για τα μέτρα λιτότητας.

Οι Γάλλοι επιστρέφουν την Πέμπτη στους δρόμους κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προβλέπει γενική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και υπερψηφίστηκε επί της αρχής την περασμένη εβδομάδα από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk