Πορεία και ολονυκτία σήμερα στο Σύνταγμα

Πορεία προς τη Βουλή, χωρίς τα οχήματά τους, και ολονύκτια διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ετοιμάζουν για σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών, την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «τελειώνει» με τις κινητοποιήσεις τους από αύριο, Τετάρτη, που ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο. Η αποφυγή συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής συνειδητή επιλογή, ακόμη όμως και στο εσωτερικό της κυβέρνησης διατυπώνονται παράπονα για δείγματα αναποφασιστικότητας και αδυναμία συντονισμένης δράσης των συναρμόδιων υπουργείων και αρχών.

Πορεία προς τη Βουλή, χωρίς τα οχήματά τους, και ολονύκτια διαμαρτυρία στο Σύνταγμα πραγματοποιούν σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών, την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «τελειώνει» με τις κινητοποιήσεις τους από αύριο, Τετάρτη, που ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο. Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ομοσπονδίας τους στην οδό Πειραιώς πραγματοποιούν αυτήν την ώρα περί τους 1.500 ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, έχοντας αποκλείσει τον δρόμο. Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στην Πειραιώς όσο και στους γύρω δρόμους, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Περιφερειακά του Λεκανοπεδίου βρίσκονται ακινητοποιημένα εκατοντάδες οχήματα, χωρίς να παρατηρούνται προβλήματα στην κίνηση των ΙΧ στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα.

Η αποφυγή συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής συνειδητή επιλογή, ακόμη όμως και στο εσωτερικό της κυβέρνησης διατυπώνονται παράπονα για δείγματα αναποφασιστικότητας και αδυναμία συντονισμένης δράσης των συναρμόδιων υπουργείων και αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση έχει έτοιμη πράξη νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να δραστηριοποιηθούν τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσεως και να καλύψουν τις ελλείψεις που αφήνουν οι κινητοποιήσεις των μεταφορέων δημόσιας χρήσεως, ενώ αναβάλλεται για το 2011 η απελευθέρωση της αγοράς των ταξί. Επίσης το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή να καταργήσει τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται περίοδος τριετίας για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

«Ασφαλώς παρανομούν όποιοι ξεπερνούν το όριο μέσα στο οποίο επιτρέπεται να κινούνται και θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες» δήλωσε χθες ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας. «Θα πρέπει να αφαιρεθούν άδειες από αυτοκίνητα. Αν έχουμε καταγγελίες,θα το κάνουμε κι αυτό.Θα πρέπει κάποιοι να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα και η τιμωρία που προβλέπεται είναι αρκετά σοβαρή.Εν πάση περιπτώσει, η παρακώλυση συγκοινωνιών και αυτή συνιστά αδίκημα και δεν μπορεί να επιτρέπεται» κατέληξε.

Τις ενστάσεις του επίσης για κάποιες επί μέρους παραλείψεις από δικαστικής κυρίως πλευράς ως προς τη διαχείριση της επαπειλούμενης νέας κρίσης από την απεργία των μεταφορέων διατύπωσε ο κ. Ρέππας και σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να έχουν σχέδιο για να αντιμετωπίσουν τις κλιμακούμενες αντιδράσειςχωρίς συγκρούσεις.Είμαστε συντεταγμένη πολιτεία. Θα πρέπει να είναι ακώλυτη η λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας».

Πάντως σήμερα ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων που θα έρθουν από όλη τη χώρα με τις οικογένειές τους πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι και θα συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο διευκρινίζοντας ότι η πορεία θα είναι πεζή- ενώ προγραμματίζουν και ολονυκτία στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα διαρροές παρατηρούνται στο μέτωπο των κινητοποιήσεων και υπάρχουν καταγγελίες οδηγών ότι επιχείρησαν να εργαστούν αλλά είτε παρεμποδίστηκαν είτε έπεσαν θύματα τραμπουκισμών από συνάδελφους τους.

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών άσκησε η ΝΔ σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «δεν πάει άλλο» και ότι ο κόσμος «ταλαιπωρείται καθημερινά στους δρόμους». «Ούτε ο διάλογος έχει εξαντληθεί ούτε το νομοθέτημα για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών κινείται προς τον σωστό άξονα» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Φορτηγών.

«Κλεφτοπόλεμος» και επεισόδια
Κ υκλοφοριακό έμφραγμα δημιουργήθηκε χθες στην Αθήνα, ενώ καλά κρατεί και ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ αστυνομικών και ιδιοκτητών φορτηγών. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να μην υπάρξει καμία ενέργεια από την πλευρά τους που να ρίξει «λάδι στη φωτιά». Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωναν ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει ανακύψει από τις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών με ήρεμο τρόπο. Ωστόσο πρόσθεταν ότι, εφόσον συνεχιστούν τα «μπλόκα», «θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο σχετικός νόμος και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και συλλήψεις για παρακώλυση συγκοινωνιών».

Χθες τα ξημερώματα οδηγοί οι οποίοι βρίσκονταν στο ύψος του Δαφνίου επιχείρησαν αιφνιδιαστικά να κάνουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικούς. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί για πολλές ώρες η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και η ουρά των αυτοκινήτων να φτάνει ως την Ελευσίνα.

Το μεσημέρι- και έπειτα απο απειλές αυτοκινητιστών ότι θα πυρπολούσαν βυτιοφόρα- επετράπη περίπου σε 80 οχήματα να κάνουν πορεία με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης μέσω των λεωφόρων Αθηνών, Κηφισού, Π. Ράλλη, Γρ. Λαμπράκη και Σχιστού. Ακολούθως πήγαν ως τα διόδια Ελευσίνας, όπου νωρίτερα συνάδελφοί τους είχαν σηκώσει τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση οχημάτων, και επέστρεψαν στο σημείο από το οποίο είχαν ξεκινήσει.

Επίσης χθες, νωρίς το πρωί, στην Εθνική Αθηνών- Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, λόγω ατυχήματος σχηματίστηκαν ουρές από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα που ξεπερνούσαν τα 10 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk