Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας«Πρώτη» σήμερα για το νεοσύστατο φορέα

Η αφρόκρεμα της ελληνικής επιστήμης, με ονόματα όπως ο Σταμάτης Κριμιζής και ο Αχιλλέας Μητσός, στελεχώνει το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση την Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας.

Η αφρόκρεμα της ελληνικής επιστήμης, με ονόματα όπως ο κ. Σταμάτης Κριμιζής και ο κ. Αχιλλέας Μητσός, στελεχώνει το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση σήμερα Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας.

Το ΕΣΕΤ λειτουργεί ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο στην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου. Αποστολή του είναι να εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας τις θεματικές προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ερευνας και Καινοτομίας, αποτιμώντας παράλληλα την εφαρμογή του.

Θα μετέχει επίσης στη διαδικασία αξιολόγησης του ερευνητικού ιστού της χώρας και θα υποβάλλει εισηγήσεις για την επιλογή των διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.

«Η Ελλάδα της αριστείας έχει ανάγκη τους άριστους. Θέλουμε μια Εθνική Ελλάδας για την Ερευνα με ισχυρή παρουσία σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η υπουργός Παιδείας. «Ο πρωθυπουργός έχει θέσει την Έρευνα και την Τεχνολογία ως αιχμή του δόρατος για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αλλά και τη σημαντική παρέμβασή της στα θέματα της κοινωνικής συνοχής» πρόσθεσε.

Το επόμενο διάστημα, ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου, θα διατεθούν περίπου 1 δισ. ευρώ από κονδύλι της ΕΕ. «Το στοίχημα δεν είναι να απορροφηθεί γρήγορα, αλλά σωστά» είπε η υπουργός.

Ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ, καθηγητής κ. Κριμιζής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ερευνα και Τεχνολογία είναι βασικός ιστός στη σημερινή κοινωνία. Για παράδειγμα, 2/3 από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά έτος, σε όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες, προέρχονται από την Καινοτομία και την Τεχνολογία».

«Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση, η υπουργός και ο πρωθυπουργός, έχουν εκφραστεί για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, διότι έτσι μόνον προοδεύει η Έρευνα και η Τεχνολογία και η κοινωνία γενικά» εκτίμησε..

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Μητσός, επισήμανε: «Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα, στην οποία παρατηρείται το εξής περίεργο φαινόμενο: Από τη μία έχει εξαιρετικούς ερευνητές, σε συγκεκριμένους χώρους και στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, και από την άλλη, το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Είναι περίεργο, αλλά κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα».

Τα μέλη

Οπως τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου, τα μέλη του Συμβουλίου συμμετέχουν χωρίς χρηματική αποζημίωση. Είναι οι:

Πρόεδρος: Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ. Επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, όπως τα Voyager 1 και 2, Cassini-Huygens και NEAR Eros. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2004 (διευθύνει το Γραφείο Έρευνας της Επιστήμης του Διαστήματος), ενώ από το 2006 είναι αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής και διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει επί μακρόν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των ΗΠΑ.

Μέλη: Κωνσταντίνος Δαφέρμος (καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ), Ιωάννης Ηλιόπουλος (επίτιμος καθηγητής της Ecole Normale Superieure του Παρισιού), Δώρος Θεοδώρου (καθηγητής του Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ), Αμεντέο Οντόνι (καθηγητής στο Τμήμα Αεροναυτικής-Αστροναυτικής του πανεπιστήμιου ΜΙΤ των ΗΠΑ), Αριστείδης Πατρινός (πρόεδρος της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Synthetic Genomics), Γιώργος Παυλάκης (διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ), Άρτεμις Σιμοπούλου (ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Εθνικού Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας των ΗΠΑ), Κέβιν Φέδερστόουν (καθηγητής της βρετανικής London School of Economics και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στη LSE), Μιχάλης Χαλιάσος (καθηγητής Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης).

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Αχιλλέας Μητσός είναι οικονομολόγος. Το διάστημα 2000-2006 ήταν γενικός διευθυντής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk