«Λεφτά υπάρχουν»… στη Βουλή

Η οικονομική κρίση η οποία ξέσπασε το 2008 δεν φαίνεται να επηρέασε τους έλληνες πολιτικούς, αφού οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υπέβαλαν για τη χρονιά αυτή τα μέλη του Κοινοβουλίου όχι μόνο δεν δείχνουν μείωση εισοδημάτων, αλλά για αρκετούς παρατηρείται αύξηση των ήδη μεγάλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία διέθεταν. Η δημοσιοποίηση χθες των δηλώσεων επιβεβαίωσε ότι στα έδρανα της Βουλής, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο, την πλειοψηφία αποτελούν «έχοντες και κατέχοντες», …

Η οικονομική κρίση η οποία ξέσπασε το 2008 δεν φαίνεται να επηρέασε τους έλληνες πολιτικούς, αφού οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υπέβαλαν για τη χρονιά αυτή τα μέλη του Κοινοβουλίου όχι μόνο δεν δείχνουν μείωση εισοδημάτων, αλλά για αρκετούς παρατηρείται αύξηση των ήδη μεγάλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία διέθεταν.

Η δημοσιοποίηση χθες των δηλώσεων επιβεβαίωσε ότι στα έδρανα της Βουλής, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο, την πλειοψηφία αποτελούν «έχοντες και κατέχοντες», παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα έχει δηλώσει ως αποκλειστικό ή κύριο εισόδημα τη βουλευτική αποζημίωση που κατά μέσον όρο την ελεγχόμενη χρονιά κυμαινόταν στο ποσόν των 100.000 ευρώ ετησίως.

Ορισμένοι από αυτούς εξελίσσονται σε συλλέκτες… ακινήτων ή οικοπέδων, ενώ κάποιοι άλλοι βλέποντας τη κρίση να πλησιάζει προτίμησαν να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις του σε τραπεζικές καταθέσεις ή σε ασφαλή ομόλογα του δημοσίου, εγκαταλείποντας τα περισσότερο «τοξικά» χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Συλλογές δεκάδων ακινήτων που εντυπωσιάζουν, όπως του βουλευτή Χανίων του ΠαΣοΚ κ. Ευτ. Δαμιανάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου και της συζύγου του (58) ή του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλ γαράκη (39 μαζί με τη σύζυγό του), καταθέσεις που προκαλούν ίλιγγο, όπως του «γαλάζιου» βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γ. Βαγιωνά (2,1 εκατ. δολάρια, πάνω από 200 εκατ. ιαπωνικά γεν και 165.000 ευρώ) ή του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου (2,7 εκατ. ευρώ), υψηλά οικογενειακά εισοδήματα, όπως της συζύγου του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας κυρίας Δίκας Αλογοσκούφη ή του κ. Ισίδ. Κούβελου, συζύγου της πρώην υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη , που και οι δύο υπερέβησαν το 1 εκατ. ευρώ, καθώς και πλούσια χαρτοφυλάκια σε μετοχές και ομόλογα, όπως αυτά που δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα, σύζυγος του γνωστού τραγουδιστή κ. Γ. Νταλάρα, συνθέτουν μια εικόνα που παραπέμπει στη περιώνυμη πλέον έκφραση «λεφτά υπάρχουν».

Η ύπαρξη των χρημάτων όμως δεν φαίνεται στα δηλούμενα εισοδήματα ακόμη και γνωστών επαγγελματιών, όπως της δικηγόρου κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ η οποία δηλώνει το 2008 που δεν ήταν βουλευτής χαμηλό εισόδημα της τάξεως των 16.292 ετησίως, όταν οι καταθέσεις της ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ.

Η περίπτωση αυτή, αλλά και πολλές άλλες παρόμοιες ελευθέρων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών εμφανίζεται να αποκτά ακίνητα σε τιμές οι οποίες δεν διαφέρουν από τις λεγόμενες αντικειμενικές αξίες της Εφορίας- που είναι γνωστό ότι υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών- καταδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι ο τρόπος που υποβάλλονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των «300» περιορίζεται στο «έσχες» και- στις περισσότερες περιπτώσεις- δεν καλύπτει το «πόθεν».

Οι μηχανόβιοι της Βουλής

Αρκετοί είναι πλέον οι «μηχανόβιοι» της Βουλής. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας που διαθέτει μια μοτοσικλέτα 650 κ.εκ., ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ.Κουβέλης δηλώνει μοτοσικλέτα 1.200 κ.εκ., ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Ι. Παπαθανασίου διαθέτει τρεις μοτοσικλέτες, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ντ. Ρόβλιας έχει μοτοσικλέτα 865 κ.εκ., ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ι. Κουτσούκος 250 κ.εκ., ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ.Μανιάτης 200 κ.εκ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής 125 κ.εκ., ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Β. Πολύδωρας προηγείται όλων καθώς διαθέτει μοτοσικλέτα 1.500 κ.εκ., ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αν. Κουράκης έχει μια μοτοσικλέτα και ένα μοτοποδήλατο. Τέλος, δίκυκλα διαθέτουν και οι «γαλάζιοι» Αργ. Ντινόπουλος (650 κ.εκ.), Μ. Παπαδόπουλος (300 κ.εκ.) και Αρ. Σπηλιωτόπουλος που δηλώνει μοτοσικλέτα 250 κ.εκ. και ένα μοτοποδήλατο, ενώ μοτοσικλέτα διαθέτει και ο κ. Δένδιας.

Οι σκαφάτοι, οι ΙΧήδες και ο… φορτηγατζής

Οι κκ. Γ. Καρατζαφέρης, Γ. Βουλγαράκης και Δ. Αβραμόπουλος διαθέτουν σκάφη αναψυχής

Λ άτρεις της θάλασσας είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης που δηλώνει βάρκα 6 μέτρων αξίας 14.399 ευρώ, ενώ ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Γ. Βουλγαράκης διαθέτει σκάφος αξίας 200.000

ευρώ από κοινού με τη σύζυγό του κυρία Αικατερίνη Πελέκη (είχε πουλήσει προηγουμένως άλλο σκάφος αξίας 60.000 ευρώ), ενώ η υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα δηλώνει στο όνομα του συζύγου της σκάφος αναψυχής 10 μέτρων. Σκάφος ανοιχτού τύπου 8,3 μέτρων διαθέτει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Π. Καμμένος, ενώ ο «γαλάζιος» κ. Μ. Βαρβιτσιώτης δηλώνει σκάφος αναψυχής αξίας 182.000 ευρώ και βάρκα αξίας 45.000 ευρώ.

Φουσκωτό διαθέτει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος (δίχως να αναφέρει την αξία του) όπως και ένα αυτοκίνητο αντίκα, ενώ ο «γαλάζιος» κ. Αθ. Νάκος δηλώνει σκάφος 115ΗΡ. Φουσκωτό (4 μέτρων) διαθέτει και η βουλευτής του ΛΑΟΣ κυρία Ουρανία Παπαδάκη , ενώ ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Αργ. Λαφαζάνης διαθέτει σκά φος αναψυχής από ιδιοκατασκευή. Βάρκα διαθέτει ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Αργύρης , όπως και η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα που δηλώνει κάτοχος δυο βαρκών από κοι νού με τον σύζυγό της. Βάρκα, τέλος, διαθέτει και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ι. Κουτσούκος (4,2 μέτρων). Σκάφος αναψυχής διαθέτει και ο πρώην υπουργός κ. Δένδιας.

Εξι αυτοκίνητα από κοινού με τη σύζυγό του δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αν. Κουράκης, ενώ η κυρία Αντζελα Γκερέκου μαζί με τον κ. Τ. Βοσκόπουλο δηλώνουν πέντε αυτοκίνητα.

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ευτ. Δαμιανάκης διαθέτει τέσσερα αυτοκίνητα και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ι. Κοραντής τρία αυτοκίνητα, όσα και η ηθοποιός κυρία Πέμη Ζούνη. Υπάρχει και ένας… φορτηγατζής: ο «γαλάζιος» κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης ο οποίος δηλώνει φορτηγό 1.600 κ.εκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk