Μάθιου ΝίμιτςΔεν είναι ώρα για τελικές προτάσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος. «Ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα», τόνισε ο κ.Νίμιτς.

<b>Μάθιου Νίμιτς</b>Δεν είναι ώρα για τελικές προτάσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ | tovima.gr

Με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος.

Μετά την συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ο κ.Νίμιτς δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».

Ο κ. Δρούτσας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση τόνισε:

«Πρώτα απ’ όλα, εξέφρασα την εκτίμηση της χώρας μας στη διαδικασία του ΟΗΕ και στο ρόλο του ιδίου του κ. Νίμιτς. Και βεβαίως, αυτή η διαδικασία έχει την πλήρη στήριξη της Ελλάδας. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι μια θέση γνωστή, μια θέση καθαρή, με συνέπεια, αξιόπιστη, μια έντιμη θέση.

»Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για μια λύση. Και δεύτερον, το πλαίσιο αυτής της λύσης, η λύση την οποία η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί είναι η γνωστή κόκκινη γραμμή, γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, έναντι όλων. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και προς τον κ. Νίμιτς την έκκληση της Ελλάδας και την πρόσκληση προς τα Σκόπια, προς την πολιτική ηγεσία, να προσέλθει με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Για το αν αναμένονται εξελίξεις αυτές τις μέρες (κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης), στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας είπε:

«Για άλλη μια φορά, η πολιτική βούληση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ειλικρινής, μακάρι να ήταν το ίδιο ειλικρινής και η βούληση από πλευράς των Σκοπίων. Δυστυχώς, μέχρι αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε μία κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, ο κ. Γκρουέφσκι έχει επιλέξει να μην είναι «παρών» εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε μια δυνατότητα απευθείας επαφής και κουβέντας με τον έλληνα πρωθυπουργό».

Από την πλευρά του ο κ.Νίμιτς ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις «θέσεις και τις δραστηριότητες» της κυβέρνησής του και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το θέμα της ονομασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ, ενώ επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει μια «σειρά από προτάσεις», αλλά μέχρι τώρα «δεν είχαμε μια πρόταση που να γίνει αποδεκτή και από τα δυο μέρη», όπως επισήμανε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στην ετοιμασία μιας νέας πρότασης, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα στο τραπέζι, τα οποία τα δυο μέρη μπορούν να τα λάβουν υπόψη τους και να τα συζητήσουν».

Τέλος, ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι «ο διάλογος ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς, η σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, είναι σε διαφορετικό επίπεδο τώρα, από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν», ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική