Από τον στίβο στην Τζίργκα

Είναι πιθανό να καταλήξει σε κάποιο χαντάκι ή να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Είναι πιθανό να τη λούσουν με βιτριόλι οι Ταλιμπάν. Η Ρομπίνα Τζαλαλί παίζει με τη ζωή της καθώς εμπλέκεται στα πολιτικά του Αφγανιστάν. Είναι μια γυναίκα που έκανε τις πιο τρελές επαναστάσεις στο σύμπαν της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ταξίδεψε σε περισσότερες από 30 χώρες ασυνόδευτη, δηλαδή χωρίς να έχει από κοντά τον πατέρα, τον σύζυγο ή έστω έναν αδελφό. Τούτων δοθέντων η πλειονότητα των συμπατριωτών της τη θεωρεί μεγάλη πόρνη.

Είναι πιθανό να καταλήξει σε κάποιο χαντάκι ή να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Είναι πιθανό να τη λούσουν με βιτριόλι οι Ταλιμπάν. Η Ρομπίνα Τζαλαλί παίζει με τη ζωή της καθώς εμπλέκεται στα πολιτικά του Αφγανιστάν.

Είναι μια γυναίκα που έκανε τις πιο τρελές επαναστάσεις στο σύμπαν της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ταξίδεψε σε περισσότερες από 30 χώρες ασυνόδευτη, δηλαδή χωρίς να έχει από κοντά τον πατέρα, τον σύζυγο ή έστω έναν αδελφό. Τούτων δοθέντων η πλειονότητα των συμπατριωτών της τη θεωρεί μεγάλη πόρνη. Για τον δυτικό κόσμο η 25χρονη Ρομπίνα είναι ένα σύμβολο γυναικείου θάρρους. Είχε γίνει γνωστή προτού πολιτευτεί ως η πρώτη αφγανή αθλήτρια με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ρομπίνα Τζαλαλί έτρεξε κατοστάρι στους αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην κατάταξη: και μόνο που έφτασε ως εκεί είναι αποτέλεσμα μιας υπερπροσπάθειας. Γεννήθηκε μέσα στη μαυρίλα του καθεστώτος των Ταλιμπάν που όχι μόνο δεν επέτρεπαν την προπόνηση στα κορίτσια, αλλά θα έκοβαν τα πόδια οποιασδήποτε τολμούσε να διασχίσει τον στίβο. Εμαθε τα πρώτα γράμματα στα κρυφά, στο σπίτι, μαζί με τις επτά αδελφές της.

Ευτυχώς ο πατέρας της είναι ένας πεφωτισμένος άνδρας, επιχειρηματίας στον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος ενθάρρυνε τις θυγατέρες του να μορφωθούν. Η Ρομπίνα ήταν 16 ετών όταν έπεσε το θεοκρατικό καθεστώς και έτσι είχε την ευκαιρία να βγει από το σπίτι και να τρέξει πίσω από το αθλητικό της όνειρο. Την προπόνησή της την έκανε ξυπόλυτη, με σανδάλια ή με ακατάλληλα κινεζικά αθλητικά υποδήματα. Ηταν η εποχή όπου αρνιόταν το φύλο της. Ελεγε στον πατέρα της «εμένα να μη με υπολογίζεις για γυναίκα, να με υπολογίζεις ως γιο».

Μετά τις αθλητικές επιτυχίες δούλεψε ως γραμματέας σε τράπεζα στην Καμπούλ. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που μαθαίνει στις φτωχές γυναίκες να ράβουν. Είναι όλα αυτά αρκετά για να δοκιμάσει την τύχη της στην πολιτική; Η Ρομπίνα είναι σε συνεχή αμφισβήτηση για τα πάντα. Συνυποψήφιές της λένε ότι είναι αρκετά όμορφη για να κάνει καριέρα στην πασαρέλα, όμως δεν έχει διαβάσει ούτε το Σύνταγμα της χώρας της. Λένε επίσης ότι έχει ύποπτες χορηγίες, και μάλιστα από το περιβάλλον του παλαιού εργοδότη της. Η τράπεζα στην οποία απασχολήθηκε ανήκει εν μέρει στον αδελφό του προέδρου κ. Χαμίντ Καρζάι. Επειδή συνηθίζεται η εξαγορά ψήφων φημολογείται ότι καταβλήθηκαν αρκετά εικοσαδόλαρα για χάρη της.

Η πλειονότητα των συμπατριωτών τής Ρομπίνα Τζαλαλί συμμερίζεται τις ηθικές αρχές του ισλαμοφασισμού.

Ασχέτως πολιτικών αντιλήψεων, θεωρούν ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και αν ξεμυτίσει από εκεί, καλό είναι να της κόβουν τη μύτη. Δεν είναι αστείο. Στις 9 Αυγούστου το περιοδικό «Τime» κυκλοφόρησε με μια σοκαριστική φωτογραφία στο εξώφυλλο: μια 18χρονη με ακρωτηριασμένο το πρόσωπο. Είχε δραπετεύσει από τον βάρβαρο σύζυγό της.

Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες που ρωτήθηκαν για το περιστατικό βρήκαν την τιμωρία δίκαιη και λογική. Οπότε η Τζαλαλί είναι πολύ τυχερή που βρίσκεται εν ζωή και μάλιστα αρτιμελής. Το μόνο που πείραξαν είναι οι αφίσες: τις σκίζουν και τις μπογιατίζουν.

Μικρό το κακό.

Είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε ποιες γυναίκες θα εισέλθουν στην Κάτω Βουλή, γνωστή ως «Τζίργκα». Καθώς εφαρμόζεται ποσόστωση 25% οι γυναίκες θα καταλάβουν 64 έδρες από τις 249. Προς το παρόν γίνεται καταμέτρηση των νεκρών: 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε 300 επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα το περασμένο Σάββατο. Οι Ταλιμπάν το είπαν και το έκαναν: έβαψαν με αίμα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η Ρομπίνα Τζαλαλί θα μπορούσε να φύγει από αυτή την κόλαση. Αποστομώνει όποιον τη ρωτάει λέγοντας: «Τι θα γίνει με τις γυναίκες που θα μείνουν πίσω στο Αφγανιστάν;».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες